ciągi
Tuma91: wyznacz wzór ogólny ciągu, a nastepnie wykaż że jest to ciąg arytmetyczny, jeśli wiesz że suma
n początkowych wyrazów ciągu dana jest wzorem Sn=3n2
9 mar 23:40
Eta:
a
n= S{n+1) − S
n
S
n+1= 3(n+1)
2= 3n
2+6n +3
a
n= 6n +3
ciąg a
n jest arytmetyczny jeżeli
a
n+1− a
n= r ( niezalezny od "n"
6(n+1) +3 − 6n −3 = ...............
r= 6
9 mar 23:44
Eta:
poprawiam pierwszy zapis:
an= Sn+1 − Sn
9 mar 23:45
adrian: Wg mnie bedzie to tak:
Skoro suma Sn = 3n2 to suma Sn+1 = 3(n+1)2 = 3n2+6n+3
Róznica Sn+1 − Sn będzie równa wyrazowi an+1
Czyli Sn+1 − Sn = 3n2+6n+3 −3n2 = 6n+3
Zatem an = 6(n−1)+3 = 6n−3
Aby wykazać czy ciąg jest arytmetyczny różnica an+1 − an musi być stała:
an+1 − an = 6n+3 − (6n−3) 6n+3−6n+3 = 6 = r
Co należało wykazać
9 mar 23:49
adrian: Wg mnie bedzie to tak:
Skoro suma Sn = 3n2 to suma Sn+1 = 3(n+1)2 = 3n2+6n+3
Róznica Sn+1 − Sn będzie równa wyrazowi an+1
Czyli Sn+1 − Sn = 3n2+6n+3 −3n2 = 6n+3
Zatem an = 6(n−1)+3 = 6n−3
Aby wykazać czy ciąg jest arytmetyczny różnica an+1 − an musi być stała:
an+1 − an = 6n+3 − (6n−3) 6n+3−6n+3 = 6 = r
Co należało wykazać
9 mar 23:49
Eta:
9 mar 23:49
Tuma91: jeszcze raz dzięki
9 mar 23:52