| √4x2 + 5 −3 | ||
lim x−>1 | ||
| x−1 |
bo wzór to chyba ten do tej granicy potrzebny
| f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) | ||
| (g(x))2 |
była bym wdzięczna
jeśli mozna to prosiła bym o obliczenia,
bo z pochodnymi się troszkę meczę
| 0 | ∞ | |||
neeee.... reguła d"Hospitala mówi, że jesli masz jeden z symboli [ | ],[ | ] ( i | ||
| 0 | ∞ |
| f(x) | f' (x) | |||
funkcje f,g są różniczkowalne), to limx→a | =limx→a | ,
| ||
| g(x) | g'(x) |
to mnie rozjaśniło
czyli pochodna z mianownika to 1 a z licznika 4
| √4x2+5−3 | (√4x2+5−3)(√4x2+5+3) | |||
limx→1 | =limx→1 | =
| ||
| x−1 | (x−1)(√4x2+5+3) |
| 4x2−4 | 4(x2−1) | |||
=limx→1 | =limx→1 | =
| ||
| (x−1)(√4x2+5+3) | (x−1)(√4x2+5+3) |
| 4(x−1)(x+1) | 4(x+1) | |||
=limx→1 | ==limx→1 | =
| ||
| (x−1)(√4x2+5+3) | √4x2+5+3) |
| 8 | 4 | |||
= | = | . | ||
| 6 | 3 |
rozszerzanie ułamków czy jak się to zwie
dobry pomysł na to zadanie
niestety po
5 godzinach matematyki na uczelni, ciężko coś samemu wymyślić
dzięki wielkie za pomoc