nierówność
Liza : może ktoś sprawdzić mi jedno zadanie

? Rozwiąż graficznie nierówność;
2{x+1} ≤ 8
Narysowałam wykres funkcji 2
x
następnie przesunęłam go o 1 w lewo no i teraz wydaje mi się że powinnam narysować wykres
funkcji 8, tylko jak ona wygląda

czy mógłby mi ktoś oświecić jak narysować taką funkcje = 8 (jeśli oczywiście tak być powinno,
a jeśli nie to co innego powinno być )
i co będzie rozwiązaniem tej nierówności bardzo proszę o pomoc
9 mar 22:43
Liza : poprawka
2x+1 ≤ 8
9 mar 22:46
Jack:
wykres funkcji 8 to linia prosta na wysokości y=8.
9 mar 23:02
Liza : i tylko to

? wow, dzięki,

a ja tutaj kombinowałam xD
a co będzie rozwiązaniem tej nierówności

? te punkty które będą się przecinać ze sobą

?
9 mar 23:05
Jack:
te x (iksy), dla których wykres funkcji y=8 leży wyżej od bądź dokładnie na wykresie funkcji
2x.
9 mar 23:07
Liza : dziękuje bardzo
9 mar 23:25