Ekstremum lokalne funkcji, Proszę bardzo o pomoc
Agnieszka: | | 2x2 −5 | |
Wyznaczyć ekstremum lokalne funkcji f(x)= |
| i napisać równania jej asymptot. |
| | 1−2x | |
Czy byłby ktoś tak miły i rozwiązał by to zadanie
9 mar 22:41
adrian: Ekstremów brak bo wykresem tej funkcji będzie coś na kształ hiperboli.Z resztą wystarczy
policzyć pochodną, przyrównać ją do zera i wyjdzie delta < 0 czyli brak miejsc zerowych
podejrzanych o ekstremum.
Jezeli chodzi o asymptoty to z dziedziny wyrzucamy 1/2 i tam bedzie asymptota pionowa.
Pozioma wyniesie y=ax+b, po prostu liczysz granice a=lim (f(x)/x) oraz b=lim (f(x)−ax) czyli
wyjdzie
−x−1/2
9 mar 23:40
Dorcia: a można prosić o więcej obliczeń?
10 mar 10:22