matura
tralala:

Mógłby ktoś mi wytłumaczyć to zadanie:
| | 1 | | 1 | |
Punkty równoodległe od prostej o równaniu y= − |
| i punktu P − (0, |
| ) należą do |
| | 2 | | 2 | |
wykresu funkcji f. Znajdź wzór tej funkcji. Powyżej narysowałem przykładowy wykres jakby to
miałoby wyglądać.Za bardzo nie rozumiem "równoodległe" − myślę, że to tak samo jak
"równoległe" − czyli te niebieskie kropki co narysowałem to chyba to tak?
9 mar 22:19
tralala: Pomocy
9 mar 22:30
jo: Równoległe to nie to samo co równoodległe (czyli w równej odległości od...). Niebieska kropka
na osi y jakie ma współrzędne?
9 mar 22:31
tralala: Niebieskie kropki miały słuzyc tylko jako przykład, równoległych
9 mar 22:33
tralala: Jakiś pomysł jak rozwiązać to zadanie?
9 mar 22:35
tralala: Naprawdę chcę zrozumieć to zadanie
9 mar 22:39
tralala: Takie trudne to zadanie?
9 mar 22:44
jo: Dla mnie to będzie parabola...
9 mar 22:47
tralala: jak to obliczyć odpowiedź znam
9 mar 22:48
tralala: pomocy
9 mar 22:51
jo: No to od razu pisz a nie taki rysunek tylko (podobny do punktów tworzących prostą)...
Eh, po co komplikować sobie życie...
9 mar 22:52
tralala: możesz to zadanie zrobić?
9 mar 22:54
tralala: pomocy
9 mar 23:02
Eta:

C(x,y) , P(0,
12) , A( x, −
12)
warunek: |PC|= |CA|
i mamy:
(x−0)
2+(y−
12)
2 = (x−x)
2+( y+
12)
2
x
2+y
2−y +
14 = y
2+y +
14
2y= x
2
| | 1 | |
y= |
| x2 −−− wykresem jest parabola
|
| | 2 | |
zbiór takich punktów C znajduje się na tej paraboli
9 mar 23:06
9 mar 23:08
Eta:
Też tak można .......... zalezy od "gustu"
9 mar 23:13