matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
egzamin
zielona:
Bardzo proszę o pomoc, jakieś podpowiedzi
1/ Znajdź funkcję odwrotną do f(x) = x
2
− 2x, dla x ≥1
4
2/ Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f(x)= x +
x−5
⎧
|x
2
−x−2| dla x ≥−1
3/ Naszkicuj wykres funkcji f określonej wzorem : f(x)=
⎨
⎩
x−1 dla x<−1
Określ zbiór wartości
9 mar 21:43
Basia:
ad.1 y = x
2
−2x = (x−1)
2
−1 stąd (x−1)
2
= y+1 x−1 =
√
y+1
x =
√
y+1
+1 f
−1
(x) =
√
x+1
+1 ad.2
x(x−5)+4
x
2
−5x+4
f(x) =
=
x−5
x−5
policz pochodną i na jej podstawie określ przedziały monotoniczności f'(x)<0 ⇒ f.maleje f'(x)<0 ⇒ f.rośnie
10 mar 04:38