Wzór,wykazać zależność Sn=Sn-1+an,wykazac ze ciag jest ciagiem arytmetycznym.
Marta: Suma początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego wyraża się wzorem Sn= −2n2 −8n.
a)wykorzystując zależność Sn=Sn−1+an wyznacz wzór ogólny ciągu (an)
b)wykaz ze ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym.
9 mar 21:33
Marta: Proszę o pomoc jutro mam sprawdzian
9 mar 21:52
Va: Korzystamy z zależności :
Sn=a1+a2+...+an−1+an
Z tego wiemy, że :
an=Sn−Sn−1 − zapamiętaj go, korzystamy z niego zawsze, gdy nie wiemy czy ciąg jest
arytmetyczny, czy geometryczny.
No i podstawimy:
Sn−1=−2(n−1)2−8(n−1)
Sn−1=−2(n2−2n+1)−8n−8
Sn−1=−2n2+4n−2−8n−8
Sn−1=−2n2−4n−10
9 mar 21:59
Marta: i to jest odpowiedz na tresc zadania ? Bo teraz mam chyba udowodnione ze to jest ciag
arytmetyczny...o ile sie nie myle.

?
9 mar 22:07
Marta: prosze o pomoc
10 mar 08:21
Bizon: ... mały "kiks" w znakach .... Sn−1=−2n2−4n+6
an=−2n2−8n+2n2+4n−6
an=−4n−6
10 mar 09:00