: Ile jest liczb całkowitych od 0 do 999 włącznie , niepodzielnych przez 5 ani9r
smutas: : Ile jest liczb całkowitych od 0 do 999 włącznie , niepodzielnych przez 5 ani przez 7
9 mar 21:11
smutas: helppp
9 mar 21:15
ablikexe: Liczb podzielnych przez 5 masz 1000/5=200.
Liczb podzielnych przez 7 masz 1000/7≈142. (zaokrąglam w dół)
Liczb podzielnych przez 5 i przez 7 jednocześnie masz 1000/35≈28 (zaokrąglam w dół)
Czyli liczb niepodzielnych przez 5 ani przez 7 jest 1000−(200+142−28)=1000−314=686.
10 mar 13:21