trapez
asia: | | 3 | |
W trapezie równoramiennym iloraz długości podstaw wynosi |
| . Wiadomo, że długość |
| | 4 | |
odcinka łączącego środki boków równa jest wysokości trapezu i wynosi 7 cm.
Obliczyć promień okręgu opisanego na trapezie.
9 mar 21:04
asia:
9 mar 21:11
ICSP: Właśność trapezu równoramiennego:
z treści zadania
3b = 4a. Reszta twoja.
9 mar 21:23
Komar: ICSP: Skąd taka własność trapezu?;>
9 mar 21:25
9 mar 21:26
ICSP: na pochodnych się nie znam.
9 mar 21:34
asia: mam jeszcze jedno zadanie z geometrii. pomożesz?
9 mar 21:43
ICSP: Jeśli będę wstanie...
9 mar 21:43
Komar: Ponawiam pytanie: skąd taka własność trapezu? Nigdy o takiej nie słyszałam.
9 mar 21:47
asia: Trójkąt ABC jest równoboczny o boku długości 1. Na bokach trójkąta wybrano punkty,K, L i M, tak
| | AK | | BL | | CM | |
że |
| =a , |
| =b i |
| =c . Ile wynosi pole trójkąta KLM? |
| | KB | | LC | | MA | |
AK, KB, BL, LC, CM, MA −są wektorami
9 mar 21:47
ICSP: W wyniku takiego podziału powstały 4 identyczne trójkąty. równoboczne z których jeden to ten
twój.
| | 1 | |
bok twojego tójkąta : |
| |
| | 2 | |
P trójkata równobocznego:
chyba tak.
9 mar 21:53
ICSP: A nie czekaj źle spojrzałem.
9 mar 21:53
ICSP: Eta spojrzysz?
9 mar 21:55
asia: hmm.. ja próbuje tak..
tylko co z tym dalej zrobić?
9 mar 21:55
asia: a i mam 4 odpowiedzi do wyboru
| | abc+1 | √3 | |
a) |
|
| |
| | (a+1)(b+1)(c+1) | 4 | |
| | abc | √3 | |
b) |
|
| |
| | (a+1)(b+1)(c+1) | 4 | |
9 mar 21:58
asia: Eta pomóż proszę
9 mar 22:07
Eta:
Już jestem

poprawna odp, to a)
Nie bedę pisać, podam wskazówkę i sama dokończysz
PΔKLM = PΔABC − PΔAKM − PΔBKL −PΔCLM
Pola każdego z tych trzech trójkątów liczysz ze wzoru
| | 1 | |
|
| x*y*sin60o , gdzie x, y długości boków i między nimi kąt 60o
|
| | 2 | |
zatem otrzymasz :
| | 1 | | a | | 1 | | √3 | | √3 | | a | |
PΔAKM= |
| * |
| * |
| * |
| = |
| * |
|
|
| | 2 | | a+1 | | c+1 | | 2 | | 4 | | (a+1)(c+1) | |
i pozostałe podobnie
ostatecznie otrzymasz:
| | √3 | | a | | b | | c | |
PΔKLM= |
| ( 1− |
| − |
| − |
| )=
|
| | 4 | | (a+1)(c+1) | | (a+1)(b+1) | | (b+1)(c+1) | |
sprowadź do wspólnego mianownika i otrzymasz:
| | √3 | | (a+1)(b+1)(c+1) −a(b+1) − b(c+1) −c(a+1) | |
PΔKLM= |
| * |
|
|
| | 4 | | (a+1)(b+1)(c+1) | |
dokończ ... wymnóż w liczniku, zredukuj
i wyjdzie: odp: a)
10 mar 15:58
Eta:
Sorry, ale wczoraj nie zauważyłam tego postu
10 mar 16:00
Eta:
dla
ICSP
10 mar 17:22