obl ekstremum funcji. mam problem od obliczenia pochodnej
kuba: witam mam problem z jednym zadaniem

mam wyznaczyc ekstrema. ale nie wiem jak sobe poradzic po obliczeniu pochodnej.
f(x)= 4*x + (2/x
2)
9 mar 20:53
jo: | | 2 | |
f'(x) = (4x)' + ( |
| )' = ... potrafisz? |
| | x2 | |
9 mar 20:56
kuba: tak potrafie. i nie wiem co zrobic jak jest 1 mijsce zerowe
10 mar 16:11
Basia:
D = R\{0}
| | 2 | | 4 | | 4x3 − 4 | |
f'(x) = 4 − |
| *2x = 4 − |
| = |
| = |
| | x4 | | x3 | | x3 | |
f'(x) = 0 ⇔ x
3 − 1 = 0 ⇔ x=1
x< 0 ⇒ x
3−1<0 i x
3<0 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f. rośnie
0<x<1 ⇒ x
3−1<0 i x
3>0 ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
x>1 ⇒ x
3−1>0 i x
3>0 ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie.
to co się dzieje w punkcie x
0=1 ?
10 mar 16:47
kuba: asymptota ?
10 mar 16:50
Basia:
jeżeli tu jest jakaś asymptota (a pewnie jest) to na pewno nie w punkcie x0=1
funkcja ↘↗ to dla x0=1 osiąga minimum lokalne
10 mar 16:52
kuba: osz kurde.
wlasnie zrozumialem zadania tego typu

dzieki wielkie
10 mar 17:41