Proszę o pomoc, potrzebuję to na poprawe klasówki :(
Łukasz: Proszę o pomoc, potrzebuję to na poprawe klasówki
Sprawdź, które z danych punktów: A(-2,jedna druga) B(0,-2) C(4,7) D(-2,-4) neleżą do
wykresu funkcji y=-pięć czwartych x-2
11 lut 18:55
misiek:
sprawdzamy pynkt A(-2,1/2):
x = -2 , y = 1/2 teraz te dane podstawiamy do wzoru: y=- 5/4x - 2
czyli mamy: 1/2 = -5/4 * (-2) - 2
1/2 = 5/2 - 2
1/2 = 1/2 czyli punkt A należy do wykresu tej funkcji
mysle że pozostałe punkty sprawdzisz sam postępując analogicznie