OBLICZ WARTOŚĆ WYRAŻENIA
smutas: | | 2A−B | | 5A−B | |
OBLICZ WARTOŚĆ WYRAŻENIA |
| + |
| |
| | 3A−B | | 3A+B | |
jeżeli wiadomo że : 10a
2−3b
2+5ab=0 i 9a
2 − b
2 ≠0
9 mar 20:44
smutas: help
9 mar 20:46
ksn: hmm... to u góry jest równe 3(7a2−3ab)/9a2−b2 a teraz to chyba żmudna robota z
podstawianiem.
9 mar 21:04
smutas: a mógłbyś to zrobić do końca bo totalnie nie łapię
9 mar 21:05
9 mar 21:06
smutas: helpppppp
9 mar 21:14
ICSP: to duze a jest równe małemu a?
9 mar 21:23
smutas: taak
9 mar 21:24
smutas: tylko czcionkę zmieniłąm ale to wszystko to jest to samo
9 mar 21:25
smutas: tylko że ja zaraz muszę iść więć ...
9 mar 21:29
smutas: robisz to wgl czy mam już iść

?
9 mar 21:31
ICSP: | 2a − b | | 5a−b | | (2a−b)(3a+b) + (5a−b)(3a−b) | |
| + |
| = |
| = |
| 3a − b | | 3a+b | | (3a−b)(3a+b) | |
| | 6a2 + 2ab − 3ab −b2 + 15a2 − 5ab − 3ab + b2 | | 21a2 − 9ab | |
= |
| = |
| |
| | 9a2 − b2 | | 9a2 − b2 | |
Dalej nie mam pomysłu chwilowo.
9 mar 21:33
smutas: okej dzięki
9 mar 21:34
ksn: to co napisałem to po prostu wyprowadzenie wzoru z sumy ułamków tj. a/b+c/d=(a*d+c*b)/d*d i
uproszczenie. teraz można by wprost podstawić i coś powinno wyjść. można − trochę ryzykownie
ale chyba szybciej 10a2−3b2+5ab podzielić przez 9a2 − b2 i to co wyjdzie wstawiać albo
trochę pomyśleć i znaleźć jakąś magiczną sztuczkę która pozwoli rozwiązać to 100* szybciej.
9 mar 21:37
smutas: a znasz jakiegoś dobrego magika
9 mar 21:39
9 mar 21:39
ksn: czytam fantastykę to znam kilka fajnych sztuczek... może coś wykombinuje za chwilke.
9 mar 21:43
smutas: dobra ja muszę iść jak coś wymyślisz to pisz jutro luknę
9 mar 21:58
smutas: dobra ja muszę iść jak coś wymyślisz to pisz jutro luknę
9 mar 21:59
;): | | 3 | |
21a2−9ab=10a2+5ab−3b2+11a2−14ab+3b2=0+11a2−14ab+3b2 a1= |
| b a2=b |
| | 11 | |
| |
| dalej kurde nie wiem jak obliczyc ta wartosc |
| (3a−b)(3+b) | |
9 mar 22:16
;): | | | | 2a−a | | 5a−a | |
| + |
| lub |
| + |
| |
| | | | 3a−a | | 3a+a | |
teraz tylko to obliczyc
9 mar 22:59
ksn: ja sobie jedną fajną rzecz zauważyłem− skoro 10a2−3b2+5ab=0 i 9a2 − b2 ≠0 to można zapisać
coś takiego: 3(7a2−3ab)+k(10a2−3b2+5ab)=3(7a2−3ab) − taka oczywista oczywistość. tyle ze dla
pewnych k równanie nagle staje się ładniejsze, a co za tym idzie prostsze do rozwiązania− np.
można pozbyć się a*b zostawiając tylko xa2 i yb2;
9 mar 23:04
ksn: jak ty zamieniłeś b na a?
9 mar 23:05
;): na gorze jest napisane tylko reki nie daje ze napewno to jest dobrze
21a
2−9ab=10a
2+5ab−3b
2+11a
2−14ab+3b
2=0+11a
2−14ab+3b
2
9 mar 23:08
;): | 20 | | 5 | | 4 | | 2 | |
| a(− |
| a)+ |
| a(− |
| a) | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| |
| = |
| |
10 mar 00:56
Jurek: (−1/3a+3b)2−ab(a−9b)+(1/3a−3b)(9b2+ab+1/9a2)
13 gru 09:49