Va: Ciągi. Poprosze o wskazówkę.
Jak policzyc a8+a9+a10+a11+a12 jeśli wiem, że a10=23, a s19=437, ciąg arytmetyczny.
9 mar 20:41
ICSP: a8 + a9 + a10 + a11 + a12 = a10 − 2r + a10 − r + a10 + a10 + r + a10
+ 2r = 5a10 = 115?
9 mar 20:47
Va: ICSP Przeczytaj jeszcze raz moją prośbę.

Nie chciałem żebyś rozwiązał mi zadanie, tylko
dał jakąś wskazówkę...

Ale to nic. Przeżyję
9 mar 20:48
ICSP: yyy więc spróbuj zapisać wyrazy 8 jako wyraz dziesiąty +/− r. Tak samo zrób z pozostałymi
wyrazami.
9 mar 20:49
Va: Myślałem tak na początku, ale zrezygnowałem i nie zapisałem tego. Uzanłem, że musi to być źle,
bo bede miał "r". Nie pomyślałem, że ery mogą się skrócić. Dziękuję pięknie
9 mar 20:54