Qasia: Oznaczenia:
a− krawędź podstawy, d− przekątna podstawy
h− wysokość ściany bocznej poprowadzona z wierzchołka ostrosłupa
b− krawędź boczna
x− wysokość ściany bocznej poprowadzona z wierzchołka przy podstawie( to właśnie między
wysokościami o tej dł sąsiednich ścian bocznych jest szukany kąt, nazwijmy go α
Pola równe⇒
12*a*h=a
2, więc h=2a
| | a√17 | | 8 | |
Z tw Pitagorasa wyliczamy b= |
| . Teraz z pola liczymy x: b*x=a*h ⇒x= |
| |
| | 4 | | √17 | |
Dalej z tw cosinusów dla trójkąta o bokach dł x, x, d liczymy cosinus, a potem z jedynki
trygonometrycznej sinus α.