:)
M4ciek: Czy jest ktos chetny pomoc, bo chcialem pocwiczyc stereometrie
9 mar 19:37
M4ciek: Podbijam
9 mar 19:42
ICSP: No to ćwicz
9 mar 19:42
M4ciek:
ICSP dobrze ,ze jestes

Chodzi mi konkretnie oto ,ze wstawisz mi ze 2−3zad. poziom R i je tu zrobie
9 mar 19:44
morfepl: weź coś z kątem dwuściennym
9 mar 19:45
ICSP: Jakie zadania kopnkretnie? Walce stożki kule, liczenie V za pomocą całki czy cos jeszcze
innego?
9 mar 19:46
M4ciek: Mam jutro sprawdzian − dzial stereometria

Wiec od graniastoslupow po stozek.Wszystko co jest
wymagane na maturze poziom R

Cos bym chcial zrobic^^
9 mar 19:47
ICSP: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wszystkie krawędzie mają taką samą długość. Oblicz
cosinus kąta: zawartego miedzy sąsiednimi ścianami bocznymi.
9 mar 19:49
M4ciek: Ok zabieram sie
9 mar 19:49
M4ciek:

Dobrze narysowane
9 mar 19:58
ICSP: Bardzo dobrze.
9 mar 19:59
M4ciek:

d = a
√2
I nie wiem jak niestety policzyc c.
9 mar 20:09
ICSP: Narysuj ścianę boczną
9 mar 20:11
M4ciek:

I tu bedzie :
9 mar 20:16
ICSP: wiesz co to za trójkąt?
9 mar 20:16
9 mar 20:18
ICSP: Tak c jest tyle równe. Wysokość trójkąta równobocznego sie kłania. Teraz to już prostę.
9 mar 20:18
ICSP: Nie mogę zrozumień tego co napisałeś wyżej. Tego wzoru.
9 mar 20:20
M4ciek:
= ... tak
9 mar 20:21
M4ciek: No wole Ci tego nie tlumaczyc bo zle na to spojrzalem
9 mar 20:22
ICSP: troszke tu naplątane i niepotrzebne.
W zadaniu mamy napisane że trzeba obliczyć cosinus więc nie rozumiem toku rozumowania w
którym liczymy sinus.
9 mar 20:23
M4ciek: Ehh sorry...
Wiec tak :
Wyliczam z pitagorasa
h w moim Δ.
tak
9 mar 20:24
ICSP: Nadal nie to. Jesteś z klasy ogólnej czy rozszerzonej?
9 mar 20:25
M4ciek: No niby rozszerzonej , ale zdaje 10 osob rozszerzenie...
9 mar 20:27
ICSP: To w takim razie powinienes żnać dwa podstaowe twierdzenia stosowane przy rozwiazywaniu zadań
ze stereometri dla klasy rozszerzonej:
Twierdzenie:
1.cosinusów
2.sinusów
9 mar 20:28
M4ciek: Znam oba ...
Czemu nie moze byc tak jak napisalem
9 mar 20:30
ICSP: podaj wzór na coinus połowy kąta.
9 mar 20:30
9 mar 20:32
ICSP: | | α | |
ale jak byś chciał obliczyć cos jak byłs miał już cos |
| |
| | 2 | |
9 mar 20:34
M4ciek: Rozumiem o co Ci chodzi.
Dobra juz wiem jak to policzyc , mam wszystkie boki Δ wiec z tw.cosinusow :
(a√2)2 = (a√3)2 + (a√3)2 − 2*(a√3)*(a√3)cosα
9 mar 20:38
ICSP: Zapomniałeś o czymś

9 mar 20:39
M4ciek: Czego
9 mar 20:40
ICSP: Albo nie znasz wzoru na wysokość w trójkącie równobocznym albo nie chce ci sie pisać ułamków.
9 mar 20:40
M4ciek: Nie dobra kompromitacja... Nastepne prosze
9 mar 20:41
Godzio: W ostrosłupie prawidłowym czworokatnym pole kazdej z pieciu scian jest równe 1. Ostrosłup
ten scieto w połowie wysokości płaszczyzną równoległą do podstawy. Obliczyc objetosc
oraz pole powierzchni całkowitej otrzymanego ostrosłupa scietego.
9 mar 20:43
ICSP: Jak wyliczysz to podasz wynik

.
następne:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość jest równa 6 i tworzy z krawędzią boczną kąt
45
o. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i nachyloną do
podstawy pod kątem 60
o. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
9 mar 20:44
ICSP: Witamy Godzia

. Ja na razie idę wziąć leki wiec nie będzie mnie przez chwilkę.
9 mar 20:45
M4ciek:
Dobra Godziu byl pierwszy to zaczne od tego.
9 mar 20:45
M4ciek: Ok
9 mar 20:45
Godzio :
Witam
9 mar 20:47
M4ciek:

Obrazek kiepski , ale to tylko na kompie

Drugie pole podstawy to tez kwadrat jakby co.
9 mar 20:50
Godzio: ok
9 mar 20:51
Ajtek: Oooo, widzę odpytka ochotnika przy tablicy

.
M4aciek powodzenia, a zadanie Godzia trudne nie jest

. Chyba

.
9 mar 20:53
Godzio:
Banalne można powiedzieć
9 mar 20:54
Ajtek: W sumie to można w pamięci policzyć, nie robiąc rysunku. Chociaż h ostrosłupa będzie pod
pierwiastkiem wychodzila.
9 mar 20:57
M4ciek:
Pp = a
2
1 = a
2
a = 1
h
sciany = 2
| | 1 | |
( |
| a√2)2 + H2 = (hsciany)2 |
| | 2 | |
H =
√72
Narazie tyle
9 mar 20:59
Godzio:
| | √14 | |
√4 − 12 = |
| ? |
| | 2 | |
9 mar 21:01
Godzio:
Naczy to dobrze, ale wcześniej się walnąłeś
9 mar 21:01
M4ciek:
W skrocie pisze

na spr. pisze normalnie
9 mar 21:04
Ajtek: 4−
12=
72
| | √7 | | √14 | |
√72= |
| = |
| usunięta niewymierność z mianownika, czyż nie? |
| | √2 | | 2 | |
9 mar 21:05
ICSP: Myślisz że krawedź podstawy ściętego jest równa krawędzi podstawy nieścietego?
9 mar 21:05
M4ciek: Moment , ale ja mam policzyc scietego czyli tego na dole
9 mar 21:07
Godzio: Ale teraz to nie jest ważne, ty przyjąłeś że krawędź boczna równa się krawędzie podstawy
9 mar 21:08
ICSP: Możliwe że to jest dobrze, spytaj Godzia. Ja bym to troszkę inaczej zrobił.
9 mar 21:08
M4ciek: To co mam zle bo ja juz nie rozumiem
9 mar 21:08
M4ciek: Bo zostalo mi policzyc Pole tego scietego czyli tego na dole tak
9 mar 21:09
Godzio:

a = 1, h = 2
Licz
9 mar 21:11
M4ciek: Moment , ale ja mam policzyc ten na dole tak
9 mar 21:13
9 mar 21:15
M4ciek: To jest ok
9 mar 21:16
Godzio:
To jest wskazówka

Myśl ! Ja teraz wychodzę, będę wieczorem i sprawdzę Twoje dokonania
| | 17 | | 7√15 | |
Odp: Pc = |
| , V = |
|
|
| | 4 | | 48 | |
Masz obliczyć objętość stożka ściętego − tego o 2 podstawach
9 mar 21:16
M4ciek: Aaa... Dobra tylko jak sie ma bok Pola mniejszego do tego na dole rownego 1
9 mar 21:19
ICSP: może z twierdzenia talesa spróbuj.
9 mar 21:21
M4ciek:

d = a
√2 =
√2
| | 1 | | √14 | |
( |
| *√2)2 + ( |
| )2 = x2 |
| | 2 | | 2 | |
z − bok gornej podstawy
2z = 1
9 mar 21:29
M4ciek: | | 1 | |
ICSP czyli bok gornej krawedzi wynosi |
| |
| | 2 | |
9 mar 21:31
M4ciek: bok gornej podstawy*
9 mar 21:31
ICSP: Chyba tak.
9 mar 21:35
M4ciek:
I Teraz Pole calego :
P
c = 2Pp + 4Pb
| | 3√15 | |
Pc = a2 + z2 + 4* |
| |
| | 16 | |
Niestety odp. sie nie zgadza wiec czekam na Ciebie
Godziu
9 mar 21:45
ICSP: Jak jesteś na tyle szalony to możesz sie za moje zadanko zabrać

9 mar 21:47
M4ciek: A objetosc :
| | 1 | | √14 | | √14 | |
V = Pp * |
| H = 1 * |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
9 mar 21:47
M4ciek: Nie poczekam na razie na to

Musze sie jutro przylozyc i takich glupich bledow nie robic jak np. pole Δ.
Bo wszystkie wzory znam tylko kwestia sie skupic
9 mar 21:49
Godzio: Już jestem, zaraz pokaże rozwiązanie
9 mar 22:53
M4ciek: Wlasnie chetnie zobacze gdzie sie pomylilem bo czesc mam pewnie dobrze
9 mar 22:58
Godzio:

P
p = a
2 = 1 ⇒ a = 1
| | 1 | | √15 | |
H2 + ( |
| )2 = h2 ⇒ H = |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √15 | |
Ostrosłup ścięto w połowie więc wysokość szukanej bryły to |
| H = |
|
|
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | | | h | |
Postrosłupa ściętego = a2 + ( |
| a)2 + 4 * |
| * |
| =
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | H | |
Vostrosłupa ściętego = |
| a2H − |
| * ( |
| a)2 * |
| =
|
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | √15 | | 7 | | 7√15 | |
= |
| a2H(1 − |
| ) = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 8 | | 6 | | 8 | | 48 | |
9 mar 23:00
M4ciek: Czemu mi to nie wyszlo ... Chcialbym jutro cos takiego dostac
9 mar 23:16
Godzio:
Zabieraj się teraz za zadanie
ICSP
9 mar 23:19
M4ciek: Troche pozno jest wiec juz nie dam rady , a nie moge isc niewyspany

Dzieki za pomoc,Dobranoc
9 mar 23:24
Godzio:
W takim razie dobranoc i powodzenia na sprawdzianie
9 mar 23:24