Okrąg i koło
R.: Proszę o pomoc, zupełnie nie wiem jak się za to zabrać, będę wdzięczna, gdy ktoś rozpisze
mi te przykłady dokładnie, bo chciałabym zrozumieć jak to zrobić

1. W prostokątnym układzie współrzędnych zilustruj zbiór punktów, których współrzędne
spełniają podane równania:
( mi tylko chodzi o S i r )
a) x
2 + y
2 -6y +8=0
b) x
2 + y
2=8
2. W prostokątnym układzie współrzędnych zilustruj zbiór punktów, których współrzędne
spełniają podane nierówności:
a) x
2 + y
2≤ 9/4
b) x
2+ y
2 +4x +2y -11 ≤ 0
11 lut 18:48
ćma:
1/ x2 +y2 - 6y +9 -1=0
x2 +(y-3)2 = 1 S( 0, 3) r=1 okrąg o środku S i promieniu r
b) okrąg S( 0,0) r= √8 = 2√2
by wyznaczyć długość odcinka 2√2
narysuj sobie na boku kwadrat o boku 2 jednostki
przekatna tgo kwadratu ma własnie długość 2√2
środek s(0,0) więc weź cyrklem długość odcinka 2√2
i z punktu (0,0) narysuj tym promieniem okrąg.
2/
S( 0,0) r= 3/2 = 1,5 to będzie koło czyli zakreskuj
wnętrze wraz z okręgiem bo jest ≥0 ( rozumiesz?
okrąg jeżeli = koło jeżeli ≤
b) podobnie też bedzie koło ( czyli okrąg z wnętrzem) bo ≤
współrzędne srodka wyznaczymy tak:
x2 +4x + 4 bo da sie zwinąć tak (x +2)2
ponieważ od jedenastu "pożyczyliśmy " +4 to jeszcze zostaje -15
bo razem ma być - 11
teraz podobnie z y - kami
mamy tak y2 +2y + 1 bo da sie zwinąć tak ( y+1)2
znowu" pożyczyliśmy" od - 15 jedynkę czyli zostało nam jeszcze
- 16 bo
teraz tak: po zwinięciu;
(x+2)2 + ( y+1)2 - 16=0
czyli (x+2)2 +(y+1)2 = 16 już widzisz S( -2,-1) i r= 4
narysujesz okrąg i z wnętrzem ( czyli koło) bo masz zb.≤
i to już będzie ta ilustracja tych zbiorów>
12 lut 01:00