matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ROZWIĄŻ ZADANIE
Rozwiąż:
Rozwiąż 3x−5>7. 7−2x=12
9 mar 19:05
m:
3x−5>7 3x>7−5 3x>2 /3 x>2/3 7−2x=12 −2x=12−7 −2x=4 /(−2) x=−2
9 mar 19:10
hmmm:
3x−5 > 7 3x > 7+5 3x > 12 / 3 x > 4 7 − 2x = 12 −2x= 12 − 7 −2x= 5 / (−2)
5
x=−
2
1
x= −2
2
9 mar 19:24