sinus kąta
maja: dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Wysokość ostrosłupa jest 2 razy większa od krawędzi
jego podstawy. Oblicz sinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy tego
ostrosłupa.
9 mar 19:02
Ajtek:
| | 2a | | 4 | |
sinα= |
| =2a*2a√17= |
| |
| | a√172 | | √17 | |
9 mar 19:28
maja: dziękuje
9 mar 19:34
Ajtek: Proszę

.
9 mar 19:43
4 mar 13:36
As: skąd ta 17


?
4 mar 13:48
As: Ktoś mi ładnie to wyjaśni

?
4 mar 13:52
rumpek:
d to wysokość ściany bocznej: (z tw. Pitagorasa)
4 mar 13:54
As: Dzięki wielkie rumpek
4 mar 13:57