matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę pomóżcie
Kacper:
Jaka długość mają przyprostokątne trójkąta ABC, w którym IAB=10 oraz IADI:IDBI=1:4
9 mar 18:45
Qasia:
AD=2 , DB=8. Trójkąty ADC i CDB są podobne, więc
CD
AD
=
DB
CD
Stąd CD
2
=16⇒CD=4 i dalej z twierdzenia Pitagorasa
9 mar 19:25
Kacper :
Dziękuje bardzo
9 mar 19:26