| m | ||
Pionowo w górę rzucono kamień nadając mu szybkość początkową 40 | . Oblicz na jaką wysokośc | |
| s |
Ek − energia kinetyczna
Ep − energia potencjalna
W punkcie "0" Ek = Ep = 0. Po nadaniu ciału predkości v0 ciało uzyskuje energię kinetyczną i
porusza się do góry. Energia ta maleje z wysokością zmieniając sie na energię potencjalną.
Ciało wznosząc się na wysokość maksymalną traci energię kinetyczną na rzecz energii
potencjalnej i cykl zaczyna sie odwrotnie : energia potencjalna maleje , energia kinetyczna
rośnie. Na każdyn etapie zachodzi jednak równość Ek = Ep
| mv2 | ||
Ek = | ||
| 2 |
| mv2 | |
= mgh
| |
| 2 |