matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz objetosc i pole
Dys:
Powierzchnia boczna walca po rozwinieciu jest prostokatem o bokach 16 i 18 oblicz pc i v
9 mar 18:37
dero2005:
I
o
2πr = 16 h = 18 r =
8
π
II
o
2πr = 18 h = 16 r =
9
π
P
c
= 2πr
2
+ 2πr*h = 2πr(r+h) V = πr
2
*h
9 mar 19:24