Stereometria
Mickej: W stożek wpisano kulę. Pole powierzchni kuli jest m razy większe od pola podstawy stożka.
Znaleźć kat przy wierzchołku osiowego przekroju stożka
11 lut 18:43
Mickej: No ludzie mam nadzieje ze udzielicie pomocy
11 lut 18:47
Mickej: a wskazówka jakaś chociaż
11 lut 19:12
Eta:
Oooo! Mickej witam!
Widzę że jesteś w potrzebie?.... wreszcie!
Skąd masz takie zadanko?
policz z podobieństwa trójkątów.
Wiesz dodatkowo ,że
R/r= √m /2 gdzie m >0 tak?
A jaką masz odp? jeżeli można wiedzieć ?
11 lut 19:35
Mickej: no to mnie właśnie boli ze nie mam odpowiedzi a to co napisałaś to już do tego doszłem
ale dziękuje za chęci
11 lut 20:00
Mickej: dodaje posta abyście o mnie nie zapomnieli
11 lut 20:40
Mickej: hmm próbowałem z tych trójkątów podobnych ale to jakieś czary wychodzą
11 lut 23:04
ćma: Mickej!
Ponieważ masz parametr "m" to kąt rozwarcia stożka
obliczysz tez za pomoca "m"
mnie wyszło ,że
cosα/2 √m
------------- = ------ jak będziemy mieć konkretne "m"
1 + sin α/2 2 to wyliczymy α/2 a więc i α
No ciekawi mnie co Tobie wyszło?
Może i ja się pomyliłam ?
11 lut 23:34
Mickej: mi wyszlakie bzdety ze szkoda gadać gdzies mam bład jakis bo mi dziwne rzeczy wychodza
14 lut 00:13
Eta:
Mickej Witam!
Na 100% nie jestem pewna, ale tak mi wyszło!
Basia z Bogdanem z pewnością policzą i podadzą korektę

czyli poprawną odpowiedź !
14 lut 00:16
Basia:
tg(α/2) = R/r = √m/2
2tg(α/2) √m 4√m
tgα= ------------------ = ----------------- = ----------------
1 - tg2(α/2) 1 - m/4 4 - m
kąt przy wierchołku to 180-2α
2tgα
tg(180-2α) = tg(2α) = ---------------------- =
1 - tg2α
8√m 16m
---------- : ( 1 - ------------------- ) =
4-m (4-m)2
8√m 16 - 8m + m2 - 16m
----------- : ---------------------------- =
4 - m (4-m)2
8√m (4-m)2
--------- * ------------------------
4-m m2 - 24m +16
dalej nie liczę, sprawdź czy się tam gdzieś nie pomyliłam
idea jest dobra bo masz jedną (tangens) funkcję tego kąta wyrażoną przez m a o to chodzi
14 lut 00:28
Eta: 
Świetnie! Basiu!
A popatrz ,że ja tego nie wzięłam pod uwagę ? ( skleroza

)
14 lut 00:31
Basia:
Ależ skąd ! Każdy z nas nie widzi czasem "oczywistych oczywistości" !
14 lut 00:35
Eta: To Mickej już usatysfakcjonowany w 100% -tach

Dopiero teraz sobie przypomniałam,że takie zadanie
już kiedyś rozwiązywałam( i pewnie nie jeden raz)
No , to jednak początki ... s... zy
14 lut 00:41
Basia:
To nie s....za. Chyba trzeba się wyspać. Dobranoc
14 lut 00:48
Bogdan:
Dorzucę swoje trzy grosze.
R - promień podstawy stożka,
r - promień kuli wpisanej w stożek,
α - miara kąta przy wierzchołku przekroju osiowego stożka.
(90o - α/2) - miara kąta zawartego między średnicą stożka i jego tworzącą.
4πr2 = m*πR2 → 2r = √mR → r/R = √m / 2
r tg45o - tg(α/4) 1 - tg(α/4)
---- = tg(45o - α/4) = ---------------------- = -----------------
R 1 + tg45otg(α/4) 1 + tg(α/4)
√m 1 - tg(α/4) 2 - √m
------ = ---------------- → tg(α/4) = -------------
2 1 + tg(α/4) 2 + √m
Jak Wam się podoba ten wynik?
14 lut 01:25
Mat: Wydaje mi się, że wynik Basi powinien być przemnożony jeszcze prze −1, gdyż dopiero w takiej
postaci odpowiedź się zgadza.
Pozdrawiam
27 cze 17:24