Trygonometria
Ann: sprawdź tożsamość:
| cosα | | 1 | |
| + tgα = |
| |
| 1+sinα | | cosα | |
robiłam parę razy, ale nie wychodzi poprawny wynik.. nie wiem co źle robię, pewnie przy
skracaniu, ale już zrezygnowałam, bo nic dalej nie wymyślę, więc proszę o pomoc : )
| | sinα | |
P.S. Tyle, że tgα to |
| to też wiem : ) |
| | cosα | |
9 mar 18:04
ksn: D: x≠π/2+kπ
cos/(1+sin)+sin/cos−1/cos=0
cos/(1+sin)+(sin−1)/cos=0
(cos2+(sin−1)(sin+1))/(cos+sin*cos)=0
(cos2+sin2−1)/(cos+sin*cos)=0
0/(cos+sin*cos)=0
x∊R− π/2+kπ, k∊c
ale ja nie jestem w tym dobry wiec może być błąd.
9 mar 18:21
Ajtek: Zajmę się tylko lewą stroną:
| cosα | | cosα | | sinα | | cos2α+sin2α+sinα | |
| +tgα= |
| + |
| = |
| =
|
| 1+sinα | | 1+sinα | | cosα | | cosα(1+sinα) | |
| | 1+sinα | | 1 | |
= |
| = |
| co jest równe prawej. |
| | cosα(1+sinα) | | cosα | |
9 mar 19:12