Równia pochyła
Tomek: Witam czy mógłby ktoś rozwiązać te zadania i wyjaśnić, lub chociaż rozwiązać ? Nie umiem
zrobić tych zadań

Proszę o pomoc.
1. Z wierzchołka równi o wys. h=1m i kącie nachylenia alfa=30 stopni zsunęło się ciało
bez tarcia. Oblicz czas ruchu i prędkość.
2.Z wierzchołka równi o kącie nachylenia alfa=45° zsuwa się ciało (bez prędkości
początkowej). Oblicz wysokość równi jeśli u podstawy równi ciało osiągnęło V=2m/s, a
ruch odbywał się z tarciem o współczynniku fk=0.15?
3.Równia o kącie nachylenia 30° ma długość 2m. na dole i na górze równi umieszczono dwa
ciała, które jednocześnie pchnięto i każdemu z nich nadano prędkość Vo=4m/s (zwroty
wektorów prędkości były przeciwne. Zakładając że ruch odbywał się bez tarcia oblicz
gdzie się spotkają.