objetosc ostroslupa
maja: Oblicz objętość prawidłowego ostrosłupa czworokątnego w którym krawędz podstawy ma długość 4 a
kąt między dwoma sąsiednimi scianami bocznymi ma miare 120 stopni.
9 mar 17:17
ablikexe: Pp = 14a2√3 = 14*4*4*√3 = 4√3
Wysokość ostrosłupa, krawędź boczna i 23 wysokości podstawy tworzą trójkąt prostokątny
30,60,90.
Wysokość podstawy = 12a√3 = 2√3
Wysokość podstawy = wysokośc ostrosłupa * √3
Wysokość ostrosłupa = 2
V = 13*4√3*2 = 223√3
9 mar 17:23
maja: dziekuje!
9 mar 17:24
ablikexe: Dobra, to było rozwiązanie dla ostrosłupa trójkątnego

Źle przeczytałem...
Zaraz zrobię dla czworokątnego
9 mar 17:25
maja: ok
9 mar 17:28
ablikexe: P
p = a
2 = 4
2 = 16
Wysokość ściany bocznej, połowa krawędzi podstawy i wysokość ostrosłupa tworzą trójkąt
30,60,90.
Połowa krawędzi podstawy = wysokość ostrosłupa *
√3
Połowa krawędzi postawy =
12*4 = 2
| | 2 | | 1 | |
Wysokość ostrosłupa = |
| = |
| *2√3 |
| | √3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 5 | |
V = |
| *16* |
| *2√3 = 3 |
| √3 |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
9 mar 17:32
ablikexe: Dobra, ja jakiś nieprzytomny jestem

Najlepiej niech to ktoś inny policzy. Bo ja już chyba
nie myślę

Przepraszam, ale to drugie rozwiązanie chyba też jest złe. Idę odpocząć.
9 mar 17:37
maja: mimo wszystko dziekuje
9 mar 18:01
Ajtek:

|AB|=|BC|=|CD|=|AD|=4
≤) DFB=120
o → ≤) EBF=30
o
|BD|=4
√2 → |BE|=2
√2
W Δ BEF:
|BF|=
43√6
Z Δ BCF wyliczam |CF|:
|CF|
2=|BC|
2−|BF|
2
|CF|=
43√6
I tutaj staję, coś nie tak jest, tylko nie wiem co, hmmmm.
9 mar 18:51
ablikexe: Opierając się na Twoich obliczeniach (i rysunku):
X to środek odcinka BC
(
12|BC|)
2+|SX|
2 = |SC|
2
2
2+|SX|
2 = |SC|
2
|SX|
2 = |SC|
2−4
12*|BC|*|SX| =
12*|SC|*|BF|
2*|SX| =
23√6*|SC|
4*|SX|
2 =
49*6*|SC|
2
4*(|SC|
2−4) =
83*|SC|
2
4*|SC|
2−16 =
83*|SC|
2
1
13*|SC|
2 = 16
13*|SC|
2 = 4
|SC|
2 = 12
|SC| = 2
√3
|SX|
2 = 12−4
|SX|
2 = 8
|SX| = 2
√2
|SE|
2+2
2 = |SX|
2
|SE|
2 = 8−4
|SE| = 2
V =
13*16*2 = 10
23
Powinno być dobrze
9 mar 19:29
9 mar 19:33