Funkcja logarytmiczna i wykładnicza
Madzia: w 1938 roku amerykański psycholog R.S. Woodworth przeprowadził badania nad szybkością
zapominania zdobytej wiedzy, gdy nie jest ona utrwalana. Okazało się, że zjawisko zapominania
można opisać za pomocą funkcji logarytmicznej. Wyniki jednego z jego doświadczeń można opisać
wzorem : M=100−35 log (t+1)
M− procent pamiętanych wiadomości
t− liczba dni, które upłynęły od nauczenia się tych wiadomości.
Po jakim czasie została zapomniana połowa wiadomości?
Zad 2.
W pewnym eksperymencie podobnym do opisanego w powyższej ciekawostce ustalono, że stałe a i b
wynoszą a=0,2 s, b=0,15 s. Zatem :
t−czas, potrzebny do wykonania ruchu od paska do paska
y−odległość między paskami (w cm)
x− szerokość każdego z pasków (w cm)
o ile wydłuży się czas t, gdy odległość między paskami zwiększymy dwukrotnie, a o ile gdy
zwiększymy ją trzykrotnie?