prawdopodobienstwa
marszel :): przedstawiajac dowolne cyfry 1,2,3,4,5 tworzymy losowo pieciocyfrowy kod. oblicz
prawdopodobienstwo zdarzenia ze:
a) najpierw ustawione sa cyfry , bedace liczbami parzystymi, a potem nieparzystymi
b) cyfry 1,2,3 stoja w podanej kolejnosci obok siebie
pomozcie mi

Eta:
|Ω|= 5!
a)
|A|= 2!*3! ( bo cyfry parzyste 2 i 4 lub 4 i 2) na dwa silnia sposobów
a pozostałe 3 cyfry na 3! sposobów
| | 2!*3! | |
P(A)= |
| =..............
|
| | 5! | |
b) 123xx
x123x
xx123
|B|= 3*2!
| | 3*2! | |
P(B)= |
| =........... dokończ obliczenia
|
| | 5! | |