n
XXXXXPOMOCY: Promień ziemi jest równy 6370 km.Morza i oceany zajmują powierzchnię równą 361 mln
km2.Oblicz,jaki procent powierzchni Ziemi zajmują lądy.
9 mar 16:10
Andreal: Musisz obliczyć najpierw pole powierzchni Ziemi. Potem od pola powierzchni Ziemi odejmujesz
powierzchnię wód i wtedy masz pole powierzchni lądów. No i obliczasz % − a to już jest
łatwizna ...
9 mar 16:15
XXXXXPOMOCY: tyko ze jak pole powierzchni ziemi to wychodzi 162307600km i jak odejme wode to wychodzi
−198692400
9 mar 16:32
sylwester: Pole kuli to
P=4πr2
Powierzchnia kuli ziemskiej (zakładając ze jest kulą) wynosi
P= 4∧3,14∧(6370∧6370)=12,56∧40576900=509645864 km2
lądy zajmują
509645864km2 − 361000000km2=148645864 km2 co stanowi:
((148645864 km2/509645864km2)∧100%= 29,17%
9 mar 16:41