Dana jest funkcja y=-3x+6
D-D: Dana jest funkcja y=−3x+6
a) Wyznacz jej miejsce zerowe
b)Dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości nieujemne ?
c) Wyznacz równanie prostej prostopadłej do wykresu danej funkcji i przechodzącej przez punkt
(−3,4)
9 mar 16:09
9 mar 16:11
9 mar 16:11
Andreal: a) −3x+6=0
−3x= −6 / (−3)
x=2
9 mar 16:11
sylwester: y=−3x+6
y→f(x)=0 ⇔ −3x+6 =0 −3x=−6 /(−3) x=2
f(x)=0 dla x=2
f(x)≥0 ⇔ −3x+6≥0 −3x≥−6 /(−3) x≥2
f(x)≥0 dla x≥
f(x)=a1x + b1= −3x+6
f(x)=a2x + b2 ogólny wzór funkcji prostopadłej do podanej wyżej gdzie zachodzi równość
a1∧a2=1
a2=1/a1
a2=1/(−3)=−1/3
funkcja prostopadła będzie miała wzór f(x)=−1/3x +b2
prosta określona tą funkcja ma przechodzić przez punkt (nazwijmy go P) P o współrzędnych
(−3,4)
P(−3,4)
f(−3)= −1/3∧(−3) + b2=4
1 + b2 = 4
b2=4 − 1=3
wobec czego wzór funkcji przechodzącej przez punkt P(−3,4) i będącej prostopadłą do funkcji
opisanej wzorem f(x)=−3x+6 jest
f(x)=−1/3x + 3
∧
9 mar 16:32
D-D: dziękuje
9 mar 18:02
ggg: −2x2−5x+6
25 wrz 18:24
Jessi: Sprawdz czy punkty Q= (2,−7),P=(3,−10)i R=(−2,5) sa wspołlinowe.
18 mar 16:48