Sprawdź czy punkty Q=(0,-2) , P=(-24,16) , R=(32,-26) są współliniowe
Amanda: Sprawdź czy punkty Q=(0,−2) , P=(−24,16) , R=(32,−26) są współliniowe
9 mar 15:57
9 mar 17:55
Gustlik: Nie potrzeba wyznaczać równania prostej.
Robisz tak: liczysz współczynniki kierunkowe prostych PQ, PR i QR (wystarczy dwa z nich),
jeżeli są równe, to punkty sa współliniowe, w przeciwnym razie nie są (tworza trójkąt).
| | yQ−yP | | −2−16 | | −18 | | 3 | |
aPQ= |
| = |
| = |
| =− |
|
|
| | xQ−xP | | 0−(−24) | | 24 | | 4 | |
| | yR−yP | | −26−16 | | −42 | | 3 | |
aPR= |
| = |
| = |
| =− |
|
|
| | xR−xP | | 32−(−24) | | 56 | | 4 | |
a
PQ=a
PR, zatem punkty są współliniowe.
Metodę objaśniłem tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1223 .
10 mar 01:51
Eta:
10 mar 01:52
Amanda: Bardzo dziękuje za pomoc
10 mar 14:41