Dla jakich wartości m miejscem zerowym funkcji ........
Wiktor: Dla jakich wartości m miejscem zerowym funkcji f(x)=3x−5m+1 jest liczba dodatnia ?
9 mar 15:50
Eta:
| | 5m−1 | |
f(x)=0 => 3x−5m+1=0 => x= |
|
|
| | 3 | |
| | 5m−1 | |
x >0 => |
| >0 .......... dokończ
|
| | 3 | |
9 mar 15:56
Wiktor: czyli potem to będzie tak ? :
5m−1 > 0
5m > 1
9 mar 16:01
ceaser I: tak
9 mar 16:02
xxoxxo: a co z ta 3 w mianowniku

nie rozmumiem
17 mar 19:37
Mila: wynik dzielenia dwóch liczb jest dodatni jezeli obie są ujemne lub obie są dodatnie 3 jest
dodatnia czyli 5m−1>0
17 mar 19:39