bn
XXXXXPOMOCY: Co ma większe pole powierzchni:kula o promieniu 3 cm czy sześcian,którego objętość jest równa
64 cm3?Oblicz stosunek pola powierzchni kuli do pola powierzchni sześcianu.Wynik podaj z
dokładnością do 0,1.(wszystkie obliczenia)
9 mar 15:45
Eta:
P(kuli)= 4πR
2 => P(kuli)=36π cm
2 ≈ 114 cm
2
V( szescianu)= a
3= 64 => a= 4 cm
P
c(sześcianu = 6a
2= 96 cm
2
podaj odp
| P(kuli) | | 114 | |
| = |
| =.... |
| P(sześć) | | 96 | |
9 mar 15:53
XXXXXPOMOCY: ok. 1,2
9 mar 15:54
XXXXXPOMOCY: a z skąd wiesz ze a=4cm?
9 mar 15:58