Mediana z proby i moda z proby
Koko: Serdecznie proszę o pomoc w rozwiązaniu 2 poniższych zadań :
1. Uczniowie klasy III uzyskali z pracy klasowej z matematyki następujące oceny:
3 1 2 4 4 2 3 3 2 1 4 2 3 5 2 3 3 3 3 2 1 4 5 2 3 4 2 3 4 1 3 3
a)wyznacz modę i medianę ocen
b) oblicz średnią tej klasy
2. Wyznacz modę (dominantę) oraz medianę zbioru danych statystycznych przedstawionych w
postaci:
a) zestawu liczb:
3 1 1 2 3 5 1 2 3 3 5 5 4 2 1 3 2 2 3 1 4 5
b) tabeli liczebności
Wartość 3 12 5 9
Liczebnosc 7 2 4 6
Serdecznie dziękuję!
9 mar 15:18
:P: 1)
ustawmy sobie liczby od najmniejszej do największej
1 1 1 1 2 2 2 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 4 5 5
Moda to liczba najczęściej występująca.
Moda − 3 (bo występuje 12 razy)
Mediana −−−−>
1027 to liczba która znajduje się w środku uszeregowanego ciągu.
Uszeregowanego, czyli takiego jak wyżej uporządkowanego, od najmniejszej do największej.
Jeżeli mamy nieparzystą liczbę wyrazów ciągu to nie mamy problemu z wyznaczeniem liczby
środkowej. Np jeżeli jest 5 liczb to medianą będzie liczba 3. Jeżeli 11 to medianą będzie 6
Jeżeli 21 to będzie 11. Najlepiej to dodawać sobie 1 do liczby wyrazów i dzielić na 2.
5 liczb, czyli 5+1=6
62 = 3, trzecia liczba jest medianą. 11 liczb, więc 11+1=12 i
122=6, bo 6 liczba jest medianą itd.
tyle, że my mamy tutaj 32 wyrazy czyli parzystą liczbę wyrazów. w tym przypadku są 2 wyrazy
środkowe. Medianą jest średnia arytmetyczna tych dwóch wyrazów. dla 32 jest to wyraz 16 i 17.
Ja to liczę tak że
322 = 16 i 16+1=17. Gdyby było np 110 to wtedy
1102 = 55 czyli 55
i 56.
No ale wróćmy do naszego przypadku.
322 = 16, czyli mediana to średnia arytmetyczna wyrazu
16 i 17. teraz musimy tylko odczytać (z tego uporządkowanego ciągu wyżej) jakie to wyrazy 16 i
17. Dla mnie :wyraz 16 = 3 i wyraz 17 = 3
Me − mediana
Me =
3+32 = 3
Me = 3
Odp.
Moda − 3
Me − 3
9 mar 16:11
:P: 2)
a) identycznie jak poprzednie zadanie.
układamy liczby w kolejności od najmniejszej do największej
1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 3 4 4 5 5 5 5
22 liczby
Moda − 3 (występuje 6 razy)
Mediana
22 liczby, czyli 222 = 11, czyli 11 wyraz = 3 i 12 wyraz = 3
Me = 3+32 = 3
9 mar 16:15
:P: 2)
b)
to jest praktycznie znowu to samo, tylko zamiast wypisanych liczb, mamy tutaj podaną ich
liczebność. Oznacza to, że np. 3 − występuje 7 razy, bo ma liczebność=7. 12 występuje 2 razy,
bo ma liczebność=2, itd.Wypiszmy więc:
3 3 3 3 3 3 3 5 5 5 5 9 9 9 9 9 9 9 9 9 12 12.
Moda, czyli wartość, która występuje najczęściej i to od razu mamy podane, że największą
liczebność ma wartość = 3.
Moda − 3
Mediana
mamy 22 wyrazy, czyli mediana to średnia arytmetyczna z wyrazu 11 i 12, więc
wyraz 11 to 5, a wyraz 12 to 9
Me = 5+92 = 7
Odp.: Moda − 3
Me − 7
9 mar 18:41
Koko: Serdecznie dziękuję!

Czy moglbym prosic o pomoc w rozwiazaniu jeszcze 2 zadań ?
1. Wyznacz liczbę x, jeśli wiadomo, że średnia arytmetyczna liczb: 2,3,3,5,4,2,x,6,9,1 jest
równa 4.
2. W bibliotece szkolnej badano, ile ksiazek wypozyczaja uczniowie klasy 1b pewnego technikum,
w ciagu miesiaca. Uzyskane wyniki przedstawia ponizsza tabela.
Liczba wypozyczonych ksiazek: 0 1 2 3 4 7 8
Liczba osob: 4 8 4 8 3 2 1
a) Oblicz srednia liczbe wypozyczonych ksiazek w danym miesiacu dla klasy 1b. Wynik zaokraglij
do jednego miejsca po przecinku.
9 mar 20:25
:P: 1)
wzór na średnią arytmetyczną −−−−−> S = a1 + a2 + ... + ann
4 = 2+3+3+5+4+2+x+6+9+110
4 = 35+x10 /*10
40 = 35 + x
x = 5
2)wzór na średnią arytmetyczną −−−−−> S = a1 + a2 + ... + ann
nasze dane możemy przedstawić też tak:
0 0 0 0 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 4 4 4 7 7 8
4 razy zero bo są 4 osoby, które nic nie wypożyczyły, jedynka 8 razy bo jest 8 osób, które
wypożyczyły tylko 1 , dwójka jest 4 razy, bo są 4 osoby co wypożyczyły 2 książki, itd......
S = a1 + a2 + ... + ann
S = 0+0+0+0+1+1+1+1+1+1+1+1+2+2+2+2+3+3+3+3+3+3+3+3+4+4+4+7+7+830 =
= 7430 = 21430 = 2715 ≈ 2,466666667 ≈ 2,5
ale jest też wzór na średnią ważoną, dzięki któremu nie musisz wszystkiego wypisywać.
S = a1*w1 + a2*w2 + a3*w3 +...w1+w2+w3+....
a1 to jest kolejna wartość, a w1 to wartość dla tej danej, czyli w naszym przypadku liczba
osób
a1 = 0 i w1 = 4 itd.
S = 0*4+1*8+2*4+3*8+4*3+7*2+8*14+8+4+8+3+2+1 = 7430 ≈ 2,466666667 ≈ 2,5
czyli wychodzi to samo
Odp:. S ≈ 2,5
10 mar 17:01
ArwenaII: a moda i mediana z diagramu kołowego procentowego gdzie
wartość 1−18.75%
3−31,35%
5−12.5%
7−37.5%
10 gru 14:10
heniu: wyznacz medianę i dominiantę zestawu danych statystycznych 9,8,3,9,7,4,5,4,1,2
30 wrz 20:57
b: 10 25
0,20 1024
9 sty 21:57
Ela: Oblicz srednia mediane i wariane oraz odchylenie dla nastepujacych danych 1,2,3,4
22 lut 18:42
22 lut 18:48
dawid: 5 9 2 15 4 3 5 5 4 8 6
18 sty 09:01