równania wielomianowe z parametrem a
hardkorowe: Od razu uprzedzam równanie hardkorowe... nie dla mięczaków
| x−a | | x+a | | x−2a | | x+2a | | 6(a−1) | |
| + |
| = |
| + |
| − |
| |
| x−1 | | x+1 | | x−2 | | x+2 | | 5 | |
kto zrobi coś takiego poprawnie jest drugim wcieleniem Krzysztofa Pazdro
9 mar 14:22
Ajtek: | (x−a)(x+1)+(x+a)(x−1) | | (x−2a)(x+2)*5+(x+2a)(x−2)*5−(6a−6)(x2−4) | |
| = |
|
|
| x2−1 | | 5x2−20 | |
No to początek mamy

, może to potrwać bo kupa dziergania w pisaniu

.
9 mar 14:36
hardkorowe: Ajtek za to, że walczysz powinieneś dostać zapas dabl blasta na rok... Żeby nie było próbowałem
to zrobić, trzeba wyznaczyć dziedzinę itd., ale jak mi nie wychodziło to dałem sobie z tym
spokój
9 mar 14:41
Ajtek: Po uproszczeniu wyszło:
−6x
4+6ax
4−24a−24=0
cd za chwilę, sprawdzam czy nie machnąłem sie w liczeniu

.
9 mar 14:44
Ajtek: Do dziedziny chciałem nawiązać na samym końcu, to jest oczywiste przecież.
x€ R\ {+−2, +−1}
9 mar 14:46
m: a mnie wyszło 5x2=(x2−1)(x2−4) ale mogłem się gdzieś rąbnąć, bo to tasiemiec jest
9 mar 14:50
Trivial:
0. Dziedzina
x ∊ R \ {−2, −1, 1, 2}
1. To równanie nie jest trudne, ale jest
żmudne.

2. Można zrobić na przykład tak: będziemy sprowadzać do wspólnego mianownika.
| | x−a | | x+a | | x−2a | | x+2a | | 6(a−1) | |
|
| + |
| = |
| + |
| − |
| |
| | x−1 | | x+1 | | x−2 | | x+2 | | 5 | |
| | (x−a)(x+1)+(x+a)(x−1) | | (x−2a)(x+2)+(x+2a)(x−2) | | 6(a−1) | |
|
| = |
| − |
| |
| | (x−1)(x+1) | | (x−2)(x+2) | | 5 | |
| | x2+x−ax−a + x2−x+ax−a | | x2+2x−2ax−4a + x2−2x+2ax−4a | | 6(a−1) | |
|
| = |
| − |
| |
| | x2−1 | | x2−4 | | 5 | |
| | x2−a | | x2−4a | | 6(a−1) | | 5(x2−1)(x2−4) | |
2* |
| = 2* |
| − |
| /* |
| |
| | x2−1 | | x2−4 | | 5 | | 2 | |
5(x
2−a)(x
2−4) = 5(x
2−4a)(x
2−1) − 3(a−1)(x
2−1)(x
2−4)
5(x
4−(4+a)x
2+4a) = 5(x
4−(1+4a)x
2+4a) − 3(a−1)(x
4−5x
2+4) / − 5x
4 −5*4a
−5(4+a)x
2 = −5(1+4a)x
2 − 3(ax
4−5ax
2+4a − x
4+5x
2−4)
−20x2 −5ax2 =
−5x2 −20ax2 − 3ax
4+
15ax2−12a +3x
4−15x2+12
0 = − 3ax
4 −12a + 3x
4 +12 / :3
0 = (1−a)x
4 + 4(1−a)
0 = (1−a)(x
4 + 4)
a = 1.
9 mar 14:51
Ajtek: Szukam u siebie błedu w liczeniu i nie mogę znaleźć, grrrrr.
A wynik jest taki jak Trivial napisał

.
9 mar 15:05
Trivial:
Inny sposób:
| | x−a | | x+a | | x−2a | | x+2a | | 6(a−1) | |
|
| + |
| = |
| + |
| − |
| |
| | x−1 | | x+1 | | x−2 | | x+2 | | 5 | |
| | x−1+1−a | | x+1−1+a | | x+−2+2−2a | | x+2−2+2a | | 6(a−1) | |
|
| + |
| = |
| + |
| − |
| |
| | x−1 | | x+1 | | x−2 | | x+2 | | 5 | |
| | 1−a | | −1+a | | 2−2a | | −2+2a | | 6(a−1) | |
1 + |
| + 1 + |
| = 1 + |
| + 1 + |
| − |
| |
| | x−1 | | x+1 | | x−2 | | x+2 | | 5 | |
| | 1−a | | 1−a | | 2−2a | | 2−2a | | 6(a−1) | |
|
| − |
| = |
| − |
| − |
| |
| | x−1 | | x+1 | | x−2 | | x+2 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 6(a−1) | |
(1−a)( |
| − |
| ) = (2−2a)( |
| − |
| ) − |
| |
| | x−1 | | x+1 | | x−2 | | x+2 | | 5 | |
| | x+1−x+1 | | x+2−x+2 | | 6(a−1) | |
(1−a) |
| = (2−2a) |
| − |
| |
| | x2−1 | | x2−4 | | 5 | |
| | 2 | | 4 | | 6 | |
(1−a) |
| = 2(1−a) |
| + |
| (1−a) /: 2(1−a) lub a = 1. |
| | x2−1 | | x2−4 | | 5 | |
| | x4−4−4x2+4 | | 3 | |
|
| = |
| |
| | (x2−1)(x2−4) | | 5 | |
| | −3x2 | | 3 | | 5(x4−4x2+4) | |
|
| = |
| /* |
| |
| | x4−5x2+4 | | 5 | | 3 | |
−5x
2 = x
4−5x
2+4
0 = x
4+4
Wniosek: a = 1.
9 mar 15:10
Trivial:
Jest chochlik przy końcu:
Powinno być:
9 mar 15:12