Wyznaczanie współczynników trójmianu kwadratowego
Ancolek: Cześć wszystkim mam zadanie na poziomie 2 klasy liceum mógłby mi ktoś pomóc? =)
Wyznacz współczynniki a,b,c trójmianu kwadratowego f(x)=ax2+bx+c wiedząc , że ma ona dwa
miejsca zerowe 1 i -2 i do jego wykresu należy punkt A(2,-8)
Jestem nowa, ale mam nadzieje że będe mogła się odwdzięczyć kiedyś.
11 lut 16:23
Eta:
Witam!
masz podane miejsca zerowe.
możesz napisać postać iloczynową f(x) = a(x -x1)(x -x2)
f(x) = a*(x- 1)(x +2) oraz dany A(2, - 8) to x= 2 y= - 8
podstawiając do równania f(x) obliczymy "a"
- 8 = a*(2-1) (2+2) to 4a= - 8 to a= - 2
czyli; f(x) = -2x2 +bx +c ponieważ f(1)=0 i f(-2)=0
więc - 2 +b +c = 0 i - 8 -2b +c=0
to mamsz układ równań z b i c
b+c= 2
2b -c = -8
-------------
3b = = -6 to b= -2 to c= 4
odp; a= -2 b= -2 c= 4
możesz sprawdzić czy f(x) = -2x2 -2x +4
ma miejsca zerowe ; x= 1 x= -2
i
11 lut 16:44
Tolek: Mozna wyliczyc to z postaci iloczynowej
a(x-1)(x+2)=
a(2-1)(2+2)=-8
4a=-8 /:4
a=-2
-2(x-1)(x+2)
-2(x2 +2x -x -2)
-2(x2 +x -2 )
-2x2-2x +4
A=-2
B= -2
C = 4
11 lut 16:49
Tolek: Ehh zostalem uprzedzony
11 lut 16:49
Ancolek: Dzięki wasze możliwości są naprawdę wielkie, dziękuje za pomoc.
11 lut 17:16