Funkcja kwadratowa zastosowanie
Matematyk: Wokół basenu o wymiarach 4m x 8m wyłożono kafelkami pas o szerokości x. Jak jest szerokość tego
pasa, jeśli ma on powierzchnie 45m2.
9 mar 14:20
FALUBAZ: P= 4*8 =32m
2
Pc=(8+2x)(4+2x)=24m
2+ 25m
2
32 +16x+8x+4x
2=77
4x
2 +24x−45=0
delta= 576−4*4*(−45)
576 + 720= 1296
√delty 36
| | −24−36 | |
x1= |
| nie spełnia warunków zadania(bo jest ujemny) |
| | 8 | |
odp. Szerokość pasa wynosi 1.5 metra.
9 mar 14:49
FALUBAZ: YYYY błąd w sztuce

...Pc ...= 24m
2 + 45m
2
9 mar 14:50
Matematyk: Dzięki wielkie
9 mar 15:07
FALUBAZ: aj tam nmzc
9 mar 15:18
Matematyk: a to 2x w pc to co
9 mar 15:40
Matematyk: a to 2x w pc to co jest



?
9 mar 18:26