zadanie
czarna19: Jeżeli x
2−1/x+2=3 to wartośc wyrażenia x+1 jest równe

?
9 mar 13:39
FALUBAZ: (x−1)(x=1)=3x+6
x+1=(x−1)(3x+6)
x+1= 3x
2+6x−3x−6
3x
2 +3x−6 /2
x
2+x−2=0
delta 9
√delty 3
x+1= −2
x+1= 1
9 mar 15:16
:P: x2 − 1x+2 = 3
(x−1)(x+1)x+2 = 3
(x−1)(x+1) = 3x+6
x+1= 3x+6x−1
a jeśli chodzi o liczbe to
x2 − 1 = 3x+6
x2 − 3x − 7 = 0
Δ = 9 − 4*1*(−7) = 9+28 = 37
x1 = 3 − √372
x2 = 3 + √372
wtedy:
x+1 = 5 − √372 lub
x+1 = 5 + √372.
ale nie jestem pewien czy to jest dobrze.
9 mar 15:28
Ajtek: Falubaz do tej chwili jest wszystko ok.
Ale jakim cudem piętro niżej to się wzięło?
x+1=(x−1)(3x+6)
9 mar 15:40
FALUBAZ: bo ułamek wymierny tak się rozwiązuje. mnoży się przez siebie
9 mar 15:46
Ajtek: Nadal nie jestem przekonany. Może ktoś światlejszy rozwieje moję wątpliwości. A może Ty mi to
wyłożysz

.
9 mar 16:06
Eta:
Poprawne rozwiązanie jest podane przez
P :
9 mar 16:09
Ajtek: No właśnie

.
Możemy zastąpić iloraz iloczynem, ale przy nierówności tylko i wyłącznie w poszukiwaniu znaku
tej nierówności, dobrze pamiętam
9 mar 16:11
FALUBAZ: nie no ok

mogłam gdzieś się tam walnąć w obliczeniach na szybko to robiłam..
9 mar 16:15