:P: 10 żarówek ^^
3 przepalone i 7 dobrych
1014
| | | |
|Ω| = | = 6! * 7 * 8 * 9 * 104! * 6! = 7*8*9*101*2*3*4 = u{7*2*3*5} = 210 |
| | |
czyli tyle jest możliwości wylosowania 4 żarówek z 10.
A − zdarzenie A
A − wylosowano 2 żarówki dobre
czyli losujemy 2 zepsute z 4 zepsutych i 2 dobre z 7 dobrych
| | | | | |
|A| = | * | = 2! * 3 * 42! * 1 * 2 * 5! * 6 * 72! * 5! = |
| | | |
= 6 * 21 = 126 <−−−− czyli tyle jest możliwości, wylosowania 2 żarówek zepsutych no i skoro
losujemy 4 to jeszcze do tego 2 dobrych.
P
(A) − prawdopodobieństwo tego zdarzenia.
P
(A) =
|A||Ω| =
126210 =
63105 =
2135
Odp.: P
(A) =
2135