prawdomodobieńśtwo, ślicznie proszę o pomoc
amelka: 3) Na półce ustawiamy 10 różnych książek wśród których jest 5 albumów:
c) na ile sposobów możemy je ustawić?
d) ile jest możliwych ustawień, w których albumy stoją obok siebie?
9 mar 12:13
:P: 10 książek, czyli jest 10! sposobów na które możemy je ustawić
10! = 1*2*3*4*5*6*7*8*9*10 = 3628800 sposobów
9 mar 12:59
:P:

d)
tam gdzie jest A − stoją albumy
tam gdzie K − inna książka
na tysunku zaznaczyłem tylko 6 możliwości, K nie pisałem, bo jest tam gdzie nie ma A
na początku rozróżniłem 6 możliwości, no bo albumy mogą stać od przodu, czyli:
A A A A A K K K K K albo
K A A A A A K K K K albo
K K A A A A A K K K albo
K K K A A A A A K K ablo
K K K K A A A A A K albo
K K K K K A A A A A
czyli jest 6 możliwości takich ustawień,
teraz zauważ ze te A to nie są identyczne albumy tylko różne, tak samo książki, czyli one mogą
się między sobą przemieszczać i dalej będzie zachowana reguła ze albumy stoją obok siebie.
w podobny sposób jak to robiliśmy w poprzednim zadaniu teraz policzymy ile jest możliwości
mieszania się K i A
Jest 5 albumów, czyli 5! = 120
Jest 5 książek, czyli 5! = 120
czyli teraz musimy to pomnożyć
L − liczba możliwości
L = 120*120*6 = 86400
jeśli może masz wyniki to sprawdź bo może być gdzieś błąd.
przeanalizuj sobie, żeby zrozumieć. jak coś pytaj.
9 mar 13:12