matematykaszkolna.pl
prawdomodobieńśtwo, ślicznie proszę o pomoc amelka: 3) Na półce ustawiamy 10 różnych książek wśród których jest 5 albumów: c) na ile sposobów możemy je ustawić? d) ile jest możliwych ustawień, w których albumy stoją obok siebie?
9 mar 12:13
:P: 10 książek, czyli jest 10! sposobów na które możemy je ustawić 10! = 1*2*3*4*5*6*7*8*9*10 = 3628800 sposobów
9 mar 12:59
:P: rysunekd) tam gdzie jest A − stoją albumy tam gdzie K − inna książka na tysunku zaznaczyłem tylko 6 możliwości, K nie pisałem, bo jest tam gdzie nie ma A na początku rozróżniłem 6 możliwości, no bo albumy mogą stać od przodu, czyli: A A A A A K K K K K albo K A A A A A K K K K albo K K A A A A A K K K albo K K K A A A A A K K ablo K K K K A A A A A K albo K K K K K A A A A A czyli jest 6 możliwości takich ustawień, teraz zauważ ze te A to nie są identyczne albumy tylko różne, tak samo książki, czyli one mogą się między sobą przemieszczać i dalej będzie zachowana reguła ze albumy stoją obok siebie. w podobny sposób jak to robiliśmy w poprzednim zadaniu teraz policzymy ile jest możliwości mieszania się K i A Jest 5 albumów, czyli 5! = 120 Jest 5 książek, czyli 5! = 120 czyli teraz musimy to pomnożyć L − liczba możliwości L = 120*120*6 = 86400 jeśli może masz wyniki to sprawdź bo może być gdzieś błąd. przeanalizuj sobie, żeby zrozumieć. jak coś pytaj.
9 mar 13:12