matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Napisz równanie prostej AB
mario14:
Napisz równanie prostej AB i narysuj ją w układzie wspułrzędnych jeśli A=[−1,3], B=[2,5] wyznacz symetralną odcinka AB.
9 mar 10:35
Gustlik:
y
B
−y
A
5−3
2
a=
=
=
x
B
−x
A
2+1
3
2
y=
x+b
3
2
5=
*2+b /*3
3
15=4+3b 11=3b /:3
11
2
b=
=3
3
3
2
2
Odp: y=
x+3
3
3
Liczę środek odcinka:
−1+2
3+5
1
S=(
,
)=(
, 4)
2
2
2
Symetralna ma równanie:
3
y=−
+b
2
3
1
4=−
*
+b /*4
2
2
16=−3+4b 19=4b
19
3
b=
=4
4
4
3
3
Odp: y=−
+4
2
4
9 mar 12:22