Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego
Kasia: Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego,wiedząć, że jego wysokośc jest
równa 4,5 cm, a podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o boku równym 9 cm. Wynik
podaj z dokładnością do 0,1cm kwadrt.
Z góry dziękuję za pomoc
11 lut 16:11
bolek:
A poczytać w podręczniku lub tutaj: https://matematykaszkolna.pl/strona/989.html
nie możesz?
11 lut 16:53
Eta:
Witam!
P
b = 3P
śc ściana jest trójkatem o podstawie "a"
czyli a= 9cm P
b=.3* (a *h
b )/2
więc trzeba obliczyć długość wysokości w ścianie
Narysuj ten ostrosłup, to zauważysz trójkąt prostokątny
gdzie H --- ostr. jest przyprostokątną
h
b --- przeciwprostokatną
(1/3)*h
p --- druga przyprostokątna
gdzie
h
p= a
√3/2 --- to wzór na długość wysokości Δ-ta równoboczn.
więc h
p= 4,5
√3 cm to (1/3) *h
p= 1,5
√3 cm
czyli z tw. Pitagorasa można wyliczyć dług. h
b
bo h
b2 = H
2 +[( 1/3)h
p]
2
to h
b2 = 81 + 2,25*3 to h
b2 = 87,75
to h
b≈ 9,37 cm ( bo masz podać wynik przybliżony)
więc
P
b= 3(9*9, 37) /2= 3*4,5 *9,37 =126,5 cm
2
Sprawdź bo liczyłam prawie w pamięci
11 lut 17:05
Kasia: ale wynik na końcu w książce jest inny.. 70,1cm kwadrt.
11 lut 17:08
Eta:
Mam błąd! za H zamiast =
4,5 podstawiłam
9 cm
więc poprawiamy:
h
b2 = H
2 + [(1/3)h
p]
2
h
b2 =
20,25 + 2,25,*3 h
b2 = 20,25 +6,75 = 27
to h
b=
√27 = 5,19 cm
to P
b = 3*9 /2 * 5,19 = 3*4,5*5,19= 70,06 = 70,1cm
2
już teraz ok1 na niebiesko zapisałam Ci gdzie podstawiłam
pomyłkowo za H= 9 cm a powinno być H= 4,5 cm ( przepraszam)
11 lut 17:27
Kasia: Dziękuję

Mam jeszcze problem z takim zadaniem:
Kąt nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego do płaszczyzny
podstawy ma miarę 60 stopni, a krawędź podstawy jest równa 6,6 cm. Oblicz pole
powierzchni całkowitej tego ostrosłupa z dokładnością do 1 cm kwadr.
11 lut 17:32
Eta:
Liczysz bardzo podobnie!
tylko trójkąt prostokatny teraz ma takie wymiary:
H --- wysokość osrt. --- przyprostokatna przeciwległa do kąta 60o
2/3)*hp --- to przyprostokatna przyległa katowi 60o
krawędź boczna to przeciwprostokatna
skorzystaj z funkcji trygonom. w tym trójkącie i oblicz kb
cos60o = (2/3)hp / kb cos60o=1/2
to kb=2*(2/3)hp hp= 6,6*√3 /2 = 3,3*√3
a później z trójkata w ścianie bocznej oblicz hb
z tw. Pitagorasa; hb2= kb2 - (3,3)2
policzysz wtedy pole boczne i dodasz pole podstawy
czyli pole trójkąata równobocznego
ze wzoru P= a2*√3 /4 powodzenia!
Policzysz już sama !
11 lut 17:54
Kasia: ale ja nie mialam cos? itd. ja dopiero jestem w gimnazjum
11 lut 17:56
Kasia: wiem jedynie ze wynik wynosi 87cm kwadratowych...
11 lut 17:59
Eta: Za moment Ci policzę ( będzie tam też trójkąt równoboczny)
Chwila policzę !
11 lut 18:03
Kasia: Dobrze
11 lut 18:34
Kasia: Czy znasz już rozwiązanie? bo ja nadal nic nie wymyśliłam
11 lut 19:46
Eta:
Pc = Pp + Pb Pp= a2√3 /4 a = 6,6 cm
Pp= 3,3*3,3*1,73 ≈ 18,84 cm2
hp= a√3 /2 = 3,3√3
2/3 *hp= 2,2P[3} cm 1/3* hp= 1,1√3
H /2/3*hp =√3 to H= 6,6 i równa się krawędzi podstawy
z tw. Pitagorasa: hb2 = H2 +(1/3*hp)2
hb2 = 6,62 + (1,1√3)2
hb2 = 43,56 + 3,63
hb2 = 47,19
hb ≈ 6,9 cm
Pb = 3 *1/2 * 6,6 * 6,9 = 3* 3,3 * 6,9 =68,31 cm2
Pc = Pp + Pb = 18,84 + 68,31 = 87,15 ≈ 87 cm2
Odp: 87 cm2
11 lut 20:25
Kasia: Dziękuję bardzo
11 lut 20:27
Kasia: 2/3 *hp= 2,2P[3} cm - co to znaczy ?
11 lut 20:29
Eta: 2,2
√3 cm napisała mi się duża literka p i dlatego
11 lut 20:33
Kasia: aha
11 lut 20:36
Kasia: H /2/3*hp =√3 to H= 6,6 i równa się krawędzi podstawy
H podzielone przez 2/3hp
11 lut 20:40
mimi: Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa ściętego.
podstawa kwadrat o boku 1,3748m wierzchołek o boku 0,2052m. Wysokość siany bocznej bryły to
2,5339
Bardzo proszę o podanie wyniku w m2.
Pilnie

!
Z góry dziękuję
2 gru 12:50
Amelka: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy 12. Ściana boczna tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni . Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej podanej bryły.
POMOCY
16 gru 17:51
Amelka: W sześcianie o krawędzi długości 4 oblicz : a) długość przekątnej ściany bocznej b) długość
przekątnej sześcianu c) cosinus kąta nachylenia przekątnej do płaszczyzny podstawy ..
Masakra i proszę o pomoc .
16 gru 17:56
Amelka: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy 6 cm i wysokości 5 cm , oblicz :
a) długość przekątnej ściany bocznej , b ) długość przekątnej podstawy , c) długość przekątnej
graniastosłupa , d) sinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ,
e) tangens kąta nachylenia przekątnej graniastosłupa do płaszczyzny podstawy . Niech jakiś
geniusz matematyczny to zrobi , to jest czarna magia dla mnie ..
16 gru 18:01
Amelka: Rozwiąże ktoś ?
16 gru 20:30