zadanie dla Julii
Julek:
Znajdz calkowity pierwiatek wielomianu W(x), a nastepnie rozłóż wielomian na czynniki:
a) W(x) = x
3 + 4x
2 + x − 6
| p | |
| jest ułamkiem nieskracalnym, gdzie p jest dzielnikiem wyrazu
|
| q | |
wolnego, a q jest dzielnikiem współczynnika stojącego przy najwyższej potędze wielomianu,
więc...
p∊{−6,−3,−2,−1,1,2,3,6}
q∊{1,−1}
| p | |
| ∊ {−6,−3,−2,−1,1,2,3,6}
|
| q | |
Na pierwszy rzut oka widać, że pierwiastkami tego wielomianu mogą być liczby tylko
calkowite...
Sprawdzam podkładając rozsądne liczby za X i wychodzi mi, że
W(−3) = 0
W(−2) = 0
W(1) = 0
Wiedząc, że wielomian stopnia trzeciego (najwyższa potęga x to 3) ma maksymalnie 3 pierwiastki
na tym mogę zaprzestać poszukiwań...
Więc pierwiastkami tego wielomiany są liczby ze zbioru x, gdzie x∊ {−3,−2,1}, a postać
iloczynowa danego wielomiany (wielomian rozłożony na czynniki) to
(x+3)(x+2)(x−1) = 0
b) W(x) = W(x)= x
3 + 5x
2 + 3x−9
x
3 + 5x
2 + 3x − 9 = 0
sytuacja się powtarza...
| p | |
| jest ułamkiem nieskracalnym, gdzie p jest dzielnikiem wyrazu
|
| q | |
wolnego, a q jest dzielnikiem współczynnika stojącego przy najwyższej potędze wielomianu,
więc...
p∊{−9, −3, −1 , 1, 3, 9}
q∊{1,−1}
| p | |
| ∊ {−9, −3, −1 , 1, 3, 9}
|
| q | |
Podstawiając trzy najrozsądniejsze liczby wychodzi nam
W(−3) = −27 + 45 − 9 − 9 = 0
W(1) = 0
tylko te liczby są pierwiastkami... sprawdzamy, czy któryś jest podwójny
W(−3) = 0 ∧ W'(−3) = 0
W'(x) =3x
2 + 10x + 3
W'(−3) = 3*9 − 30 + 3 = 27 + 3 − 30 = 0
Pierwiastek x = − 3 jest podwójny więc
(x−1)(x+3)
2 = W(x)
lub mozna zauważyć, że
| | 5 | | 16 | | 5 | | 128 | |
(x− |
| )3 − |
| (x− |
| ) − |
| = 0
|
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
c.) W(x)= x
3 + 7x
2 + 14x+8
| p | |
| jest ułamkiem nieskracalnym, gdzie p jest dzielnikiem wyrazu
|
| q | |
wolnego, a q jest dzielnikiem współczynnika stojącego przy najwyższej potędze wielomianu,
więc...
p∊{−8,−4,−2,−1,1,2,4,8}
q∊{1,−1}
| p | |
| ∊ {−8,−4,−2,−1,1,2,4,8}
|
| q | |
Na pewno maksymalna ilość to 3 pierwiastki, dodatkowo całkowite.
Spawdzam trzy rozsądne liczby
W(−4) = 0
W(−2) = 0
W(−1) = 0
Więc postać iloczynowa to : (x+4)(x+2)(x+1) = 0