Zdesperowany student potrzebuje pomocy!
student16:
Na półrocznej lokacie terminowej oprocentowanej 8% w stosunku rocznym ulokowano 10 000 zł.
Każdorazowo po wygaśnięciu terminu lokaty odsetki są kapitalizowane, a następnie z kapitału
jest pobierany 20−procentowy podatek od naliczonych odsetek. Lokatę ponawiano przez okres 2
lat, co razem daje dwa i pół letni okres oszczędzania. Oblicz wartość kwoty pieniężnej
dostępnej dla posiadacza lokaty po tym okresie oszczędzania.
Odp: 11 705,73 zł
8 mar 22:52
kobieta:
K
k −−− kapitał końcowy po odprowadzeniu podatku 20% od odsetek
czyli zostaje 0,8 odsetek ( resztę zagarnął bank dla budzetu

k −−− ilość kapitalizacji w całym okresie oszczędzania : k=5
p= 8% w skali roku, to p= 4% za pół roku
K
k= 10 000( 1+ 0,04*0,8)
5
K
k= 10 000(1,032)
5= 10 000*1,170572956=
11 705, 73 zł
pozdrawiam
8 mar 23:22
8 mar 23:47
student16: Bardzo dziękuję. Czasami będę wrzucać zadanka bo nasz ćwiczeniowiec niechetnie tlumaczy.
Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję!
9 mar 10:30
student16: A jeszczce nake pytanie, dlaczego ilosc kapitalizacji w okresie oszczedzania wynosi K=5?
9 mar 10:47
ICSP: wygasa po pół roku a była przez 2,5 lat. Jak myślisz ile w tym czasie jest półroczy?
9 mar 10:51