kasiek: Musisz wykonać rysunek. Zajmiemy się na początku postawą tego ostrosłupa. Jest nią
oczywiście trójkąt równoboczny. Narysuj taki trójkąt a następnie opisz na nim kolo.
(tzn. trójkąt musi być w kole i dotykać trzema wierzchołkami tego koła. Musisz wiedzieć,
że promień tego koła to 2/3 wysokości trójkąta równobocznego. Tak po prostu jest

Wynika z tego, ze wysokość trojkąta wynosi 3
√2. Łatwo to przecież obliczyć.
Wzór na pole trójkąta równobocznego:
P=a
2√3 / 4
Wzór na wysokość trójkąta równobocznego:
h = a
√3 / 2
Skorzystamy teraz z tego, ze wiemy juz ile wynosi wysokość trójkąta
3
√2=a
√3 / 2 *2
6
√2 = a
√3
6
√2 /
√3 = a
6
√2 *
√3 / 3 = a
6
√6 / 3 = a
2
√6 = a
P=a
2√3 / 4
P = (2
√6)
2 √3 / 4
P = 6
√3
Obliczyliśmy to ponieważ wzór na objętość ostrosłupa to V = 1/3 Pp * H
Pp - pole podstawy
H - wysokość
Została nam jeszcze wysokość. Musisz narysować sobie jeszcze jeden trójkąt. Tym razem
prostokątny, równoramienny. Jedno jego ramię ( przyprostokatna) to 1/3 wysokości
podstawy ostrosłupa (czyli trójkąta równobocznego). 1/3 =
√2 Drugie ramię to wysokość
naszego ostrosłupa i wynosi również
√2.
Musimy teraz tylko postawic dane.
V = 1/3 Pp * H
V = 1/3 * 6
√3 *
√2
V = 2
√6 jenostek
3
Mam tylko nadzieje, ze nigdzie sie nie pomylilam i wiesz o co chodzi