Robin:
Witaj
Mam wierzchołek paroboli w=(2,5) i punk A (0.3),
Rozwiązałem i wynik sprawdziłem- wyszło ok, tylko chciałem sie spytać czy ta metoda jest jedyna która prowadzi do rozwiązanie czy można inaczej.
Więc zrobiłem tak: c=3 - tak wynika z punktu A
Potem napisałem w postaci kanonicznej bo p i g miałem podane z wierzchołka : f(x) = a(x-2)
2 +5 , f(x) = a(x
2 - 4x +4) +5, i teraz mam takie coś że : 4a + 5 = 3 i wyliczam a i mam wzrór.
15 gru 21:36
Jakub:
Zrobiłeś dobrze. Można to trochę uprościć ale niewiele.
Jeżeli A(0,3) należy do wykresu funkcji to spełnia jej równanie czyli
3=a(0-2)2+5
3=4a+5
a=-1/2
Fajnie że skojarzyłeś, że tu trzeba z postaci kanonicznej zrobić a nie jak niektórzy ze wzorów na wierzchołek.
15 gru 22:16
Robin:
Szczerze powiem że w sumie to najpierw próbowałem ze wzorów na wierzchołek ale stwierdziłem że nie przyniesie to rezyltatu więc próbowałem inaczej.
Dzięki
15 gru 22:48