a
lalalalala: Wyznacz extrema funkcji
f(x)=x(x−2)2
No to jedziemy:
f'(x)=x'(x−2)2+[(x−2)2]'x=(x−2)2+2x(x−2)=(x−2)(x−2+2x)
Miejsca zerowe pochodnej:
x−2=0 →x=2
3x−2=0 →x=23
W odp. wyszedł im jeszcze trzeci punkt stacjonarny x=0, czyżby kojejny bład w odpowiedziach czy
ja coś źle robię?
8 mar 22:14
jo: Na moje oko masz dobrze.
8 mar 22:22
student: Rozwiązanie prawidłowe. x=0 to miejsce zerowe.
8 mar 22:23
lalalalala: czemu x=0 to miejsce zerowe? przecież miejsca zerowe to 2 i 23
8 mar 22:26
jo: x=0 to miejsce zerowe funkcji f(x) a nie pochodnej.
8 mar 22:27
lalalalala: W każdym razie f(0) nie jest tu do niczego potrzebne...?
8 mar 22:29
jo: Nie. Min w x=2, max w x=2/3.
8 mar 22:34
lalalalala: Czyli błąd w książce

wielkie dzięki za odpowiedzi
8 mar 22:36