Trygonometria
Joasia: Jak narysować wykres:
8 mar 21:36
m: to punkt
8 mar 21:37
lalalalala: Rysujesz funkcję stałą x=1.
8 mar 21:37
Joasia: możecie to pokazać? Nie wiem kompletnie jak to zrobić
8 mar 21:38
lalalalala: Narysuj po prostu prostą, ktora przechodzi przez punkt 1 na osi Y.
Podstaw sobie punkty: (0,1), (1,1), (2,1) ...........
8 mar 21:40
Joasia: Nie możesz narysować ? Nie wiem o co chodzi
8 mar 21:59
ICSP: Funkcja stała x = 1 Dobre


Zupełnie jak dzielenie przez 0
8 mar 22:01
Joasia: ICSP mógłbyś to narysować?
8 mar 22:02
lalalalala: Jak próbuję tu cokolwiek narysować, to od razu cała strona mi się zawiesza

Nie wiesz jak narysować wykres f(x)=1?
8 mar 22:02
ICSP: równoległy do osi ox przecinający os oy w punkcie (0;1)
8 mar 22:03
Joasia: w przypadku funkcji okresowej nie, funkcje liniową tak
8 mar 22:03
ICSP:

zielony to twój wykres.
8 mar 22:04
lalalalala: Sorry za offtop, ale czy komuś jeszcze się zawiesza net przy rysowaniu? Może to wina
przeglądarki?
8 mar 22:05
ICSP: a i lalalala proszę nie pisz takich głupot:
"funkcję stałą x = 1"
8 mar 22:05
student:
8 mar 22:05
Joasia: | | pi | |
to tak jak funkcji liniowa, ale na osi X powinno być chyba |
| a nie 1, tak? |
| | 2 | |
8 mar 22:05
ICSP: Przyzwyczajenie z klasy ogólnej...
8 mar 22:06
Joasia: Coś mi się zdaje że poprawny wykres jest ISCP , tak?
8 mar 22:06
lalalalala: Taak, fajnie, myślę cały czas o prostej y= i piszę x=1 zamiast f(x)
8 mar 22:06
ICSP: wiesz chociaż czemu to jest głupota?
mój wykres: y = 1
wykres studenta : x = 1
8 mar 22:08
Joasia:

będzie jak rysunek powyzej?i
8 mar 22:09
student: Dlaczego tak?
8 mar 22:11
ICSP: cos (− 90o) = 0
3 * 0 = 0
y = 0
wykres pokrywa sie z osią OX
8 mar 22:11
Joasia: A możesz dać mi jakieś przykłady do poćwiczenia ?
8 mar 22:13
student: Z funkcjami trygonometrycznymi?
8 mar 22:13
Joasia: tak takie podobne jak podałam na poczatku
8 mar 22:14
student: | | π | |
Nie wiem czemu to ma służyć, ale ok. Np. y=2tg( |
| ) |
| | 4 | |
8 mar 22:17
Joasia:
8 mar 22:19
ICSP: a te pionowe kreski to ?
8 mar 22:20
student: | | π | |
Dobrze  x=2ctg( |
| ) |
| | 3 | |
8 mar 22:20
Joasia:
8 mar 22:23
student: Źle.
8 mar 22:24
ICSP: Student Joasia prosiła o funkcje nie o linie proste.
8 mar 22:25
Joasia:

A jak?
Tam jest
| 2√3 | |
| − punkt czerwonej kreski |
| 3 | |
8 mar 22:26
Joasia: ISCP: własnie o takie przykłady mi chodziło jak podaje student
8 mar 22:26
ICSP: Jak wolisz. Pamiętaj tylko że y to nie x
8 mar 22:29
Joasia: Co masz na myśli (strasznie mi się mieszają te wykresy)
8 mar 22:29
ICSP: y = 1 wykres równoległy do osi OX
x = 1 wykres równoległy do osi OY
8 mar 22:30
student: Wyżej napisałem x = ...
8 mar 22:31
Joasia: ok
8 mar 22:33
Joasia:

A wykres funkcji:
| | π | |
y = 3cos( |
| ) Powinien być taki jak wyżej? |
| | 2 | |
I moje pytanie: jaki zbiór wartości jest?
8 mar 22:43
ICSP: Bardzo ładny wykres.
Zw : y = 0
8 mar 22:46
Malinka:

ja to widzę tak, a na rysunku wskoczyło mi za( = ) (j )
nie potrzebnie, a nie można na rysunku cofnąć jednego kroku, ostatniego, blokuje mi się i
wymazuje wszystko, cały rys.
8 mar 22:46
Joasia: ICSP: a w książce mam podany zbiór wartości: ZW∊<3,−3>
8 mar 22:49
ICSP: ten zbiór jest prawdziwy dla wykresu y = cosx. I nie podawaj na odwrót.
8 mar 22:50
ICSP: Tzn. y = 3cosx
8 mar 22:50
Joasia: | | π | |
f(x) = 3cos |
| i do tego zbiór wartości ZW∊<3,−3> i nie wiem dlaczego własnie |
| | 2 | |
8 mar 22:53
ICSP: | | π | |
a nie ma tam y = 3cos x − |
| ? |
| | 2 | |
8 mar 22:54
Joasia: niestety, nie:(
Polecenie:
Naszkicuj wykres funkcji f. Podaj jej okres podstawowy i zbiór wartości
8 mar 22:56
ICSP: mi tutaj ewidentnie x brakuje po prawej stronie.
8 mar 22:56
Joasia: Mam odpowiedź: T = 4π, f(D) = <−3;3>
8 mar 22:58
ICSP: | | 1 | |
y = 3cos |
| x. Taki wykres pasuje. |
| | 2 | |
8 mar 22:59
Joasia: to to ja też wiem

ale jest co innego dlatego założyłam ten temat
8 mar 23:01
ICSP: Mi się pomysły już skończyły.
8 mar 23:03
Joasia:

I kolejny przykład:
Rysunek powyżej
f(D) = <−2;2>
8 mar 23:06
Joasia: Dobrze rysunek?
8 mar 23:08
ICSP: Rysunek dobrze.
8 mar 23:10
Malinka: A co to za książka z której czerpiesz zadanka, jeśli mozna, może ją mam w domku
8 mar 23:12
Joasia: Matematyka 2, Nowa Era Poziom Podstawowy i Rozszerzony
8 mar 23:22
Malinka: Mam tylko ćwiczenia i zadania Nowej Ery 2, nie mam podręcznika do rozszerzonego
8 mar 23:34
ICSP: Ten podręcznik jest niezwykle popularny. Może ktoś z forum posiada takowy można spytać.
8 mar 23:43