lalalalala
lalalalala: Jak takie coś rozwiązać:
Potrzebne do obliczenia ekstremum w tym punkcie...
8 mar 21:32
Jack:
D: ...
3cos
2x=sin
3x
3(1−sin
2x)=sin
3x
sin
3x+3sin
2x−3=0
9 mar 11:11
komentator OWMH: Rozwiązanie:
1.− y = sinx
sin3 x + 3.sinx2 − 3 = 0 ⇔ układ r−nań 2.− IyI≤1 ( bo wartości sinx ≤1)
3.− y3 + 3 y2 − 3 = 0
jeśli wspołczynniki wielomianu ma postać ogólna: a.y3+ b.y2+ c.y + d = 0
podstawiajac p = (c / a )− (b2 / 3a2) oraz q = (2b3 / 27a3) + (d / a) – (b.c / 3a2)
to otrzymamy postac kanoniczną (r−nia 3−ego stopnia ) : y3 + p.y + q = 0
dla nasz a=1 ; b=3 ; c=0 ; d=−3 i obliczamy p i q
stąd p= −3 oraz q = −1
1.− y = sinx
sin3 x+ 3.sinx2 − 3 = ⇔ układ r−nań 2.− IyI≤1
3.− y3 − 3.y −1= 0
Jak dalej potrzebujesz pomoc to pisz odpodiem po 22.00
9 mar 15:21