iza: rozłóż wielomian na czynniki:
a) w(x)= (x +3)2 − (2x+1 )2
b) w(x) = 5(x−1)5 − 20(x−1 )4
8 mar 21:31
lalalalala: a) wykorzystaj wzór na a2−b2=(a−b)(a+b)
b) wyłacz przed nawias 5(x−1)4
8 mar 21:33
;): b) (5x−5)(x−1)4−20(x−1)4
(x−1)4*5(x−3)
8 mar 21:34
iza: prosze o jakies wskazówki do podpunktu b)
8 mar 21:49
;): rozbij sobie (x−1)5 na (x−1)(x−1)4
8 mar 21:52
iza: ok, tak zrobiłam, tylko jak nagle z pierwszej linijki zrobiła się ta kolejna? co tam trzeba
zrobić za działanie?
8 mar 21:56
;): 5(x−1)(x−1)4−20(x−1)4 masz wspolny nawias wiec go wylaczasz czyli otrzymasz
(x−1)4[5(x−1)−20)]
rozumiesz?
8 mar 22:00
iza: rozumiem, a skąd jest pozniej: (x−1)4*5(x−3) ?
8 mar 22:07
;): bo (x−1)4 wylaczamy zostaje nam reszta czyli 5(x−1) i −20 i musimy to wziasc do jednego
nawiasu a drugi nawias to jest nasz wspolny czyli (x−1)4
8 mar 22:12
;): mam nadzieje ze juz rozumiesz
8 mar 22:15
iza: to wszytsko rozumiem, nie wiem tylko skąd wziął się ten ostateczny wynik : (x−1)4*5(x−3)?
8 mar 22:16
;): wymnoz 5 z tym nawiasem (x−3)
8 mar 22:18
iza: odpowiedz powinna byc taka: 5(x−1)4(x−5)
8 mar 22:19
iza: juz sobie poradziłam, dzięki za pomoc
8 mar 22:22
;): ojj rzeczywisce zamiast odjadz to ja dodalem 5 przepraszam za zamieszanie

nie ma za co na
zdrowie
8 mar 22:25