Jaka Jest wysokośc budynku rzucajacego cień długości 19m w momencie
AnaŁa: Jaka Jest wysokośc budynku rzucajacego cień długości 19m w momencie, gdy promienie słoneczne
padają pod kątem α=60 stopni. Wykonaj rysunek.
8 mar 21:01
Jas~~:

Korzystam z funkcji trygonometrycznych :
8 mar 21:11
Jas~~: Oczywiście wiesz o tym, że skoro jest to trójkąt prostokątny to kąty są : 90,60,30. A więc na
górze jest kąt 30o .
8 mar 21:12
ICSP: Jasiu wiesz ile wynosi tg30
o
8 mar 21:13
ICSP: tak czy inaczej x = 19√3
8 mar 21:19
;): | | 1 | |
mozna bylo skorzystac z tego ze h=U{a√3{2} a 19= |
| a |
| | 2 | |
8 mar 21:21
8 mar 21:22
Jas~~: Idę spać. Popaczałem się na tg60

Przepraszam !
8 mar 21:32
AnaŁa: Dziękuje Bradzo
8 mar 22:27